Momo Kapor: Talentovani šmeker sa dušom slikara | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Momo Kapor: Talentovani šmeker sa dušom slikara

| Sanjalica | 0 komentara
Momo Kapor: Talentovani šmeker sa dušom slikara

,,Kad sam je prvi put video, sat mi je stao!ʻʻ, knjiga ‘Una’

 

Zbog njega imamo čime da se ponosimo. Zbog njega smo još više zavoleli Beograd. Zbog njega još više cenimo srpsku književnost. Veliki Momo Kapor. Šmeker, sa hercegovačkim korenima, beogradskom dušom i svetskim duhom. Jedan je od retkih i slikara i književnika u istoriji srpske umetnosti. On se i danas etiketira kao najtiražniji pisac stare Jugoslavije.

Veliki Momo Kapor

Što više saznajemo o njemu, shvatamo koliko je bio strastven, voljen i poštovan od strane svih: ljubitelja njegovog stvaralaštva, komšija, konobara i poznanika širom sveta. Malo je poznato da je Momo Kapor napisao veliki broj scenarija za igrane filmove, a bio je i jedan od scenarista za planetarno popularno ostvarenje Valter brani Sarajevo.

Mnogi su zavoleli Beograd i saznali još više o njegovim skrivenim oazama zahvaljujući delu Magija Beograda. Jedno od omiljenih poglavlja je ono u kojem Momo sa velikom ljubavlju opisuje jedno čubursko dvorište, jednu česmu i jednu lipu. Pasulj svoje drage Ane i slikarsku kičicu koju je često smenjivao sa pisaćom mašinom.

Beleške jedne Ane je posvetio kćerkama Ani i Jeleni, podsećajući se koliko je odrastanje prilično krupna stvar, a ukazujući na činjenicu da smo svi mi i dalje deca, željna svojih igračaka i najboljih drugara. Te 1972. godine kada je objavljena, svrstana je u kategoriju “džins proze“ koje je Momo Kapor jedan od najizrazitijih predstavnika.

 

,,Volim te, devojčice, vrtirepu jedan, zunzaro, folirantkinjo jedna, dok ideš u svojoj jedinoj džipsi-suknji i žutoj majici bez rukava kao da je ceo Beograd tvoj, i ližeš sladoled od čokolade, vanile i citrona, mešano, pa zastaješ pokraj preskupih stvari koje nikada nećeš imati, koje ti niko nikada neće kupiti, budalo jedna blesava.ʻʻ

 

Umetnik sa slikarskom dušom

Godine 2018. ovaj klasik je ponovo doživeo svoje reizdanje sa piščevim ilustracijama i nekim od najlepših sećanja. Mnogi poštovaoci Mominog lika i dela su se oduševili vešću da su Ana i Jelena osnovale Fond koji nosi njegovo ime i u saradnji sa Učiteljskim fakultetom u Beogradu organizovali prvi naučni skup o književnom stvaralaštvu ovog umetnika. One starije generacije se sećaju Sonje Savić i njene maestralne role u filmu Una snimljenom prema istoimenom Kaporovom romanu. Oni koji žele da se prisete ranih anegdota iz detinjstva uvek će voleti da se prisete knjiga Provincijalac i Foliranti, a nastavak Aninih avantura možete saznati u evergrinu Hej, nisam ti to pričala.

Koji je vaš omiljeni citat koji je Momo Kapor ostavio nama u amanet? Šta vam se najviše dopada kod njegovog stvaralaštva? Podelite sa nama utiske. 😊

 

U međuvremenu pogledajte jedan od Mominih intervjua sa malih ekrana kojih se rado sećamo. 😊 

 

 

 

Izvor fotografija: wikipedia.org

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap