Filmski maraton | Nedodirljivi | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Nedodirljivi

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Nedodirljivi

Da bi nas neki film zaista dotakao, prodrmao i ona naša najtananija osećanja, potrebna je topla, ljudska priča. Pogotovo što ona dobija na značaju ako je snimljena na osnovu istinitih događaja. Godinama se susrećemo sa ostvarenjima koja vrlo brzo zaboravimo ili pak ona koja drugima i te kako preporučujemo da pogledaju. Jedno od njih jeste film Nedodirljivi (The Intouchables).

Omiljeni tandem koji obožavamo

Preko 80 nagrada i nominacija vam možda u ovom trenutku ne znače mnogo, ali kad završite sa gledanjem ovog filma smatraćete da zaslužuje mnogo više. Snimljen je 2012. godine i do dana-današnjeg ruši sve rekorde gledanosti. Sve emocije se tokom gledanja istog smenjuju: tuga, seta, radost, želja i lepota trenutka. Fransoa Klize (Francoiz Cluzet) i Omar Si (Omar Sy) su ovaj blokbaster doveli do savršenstva. Zapravo, Filip Pozo di Borgo i njegov verni pomoćnik i prijatelj za sva vreme Abdel Selua su bili glavna inspiracija za kreiranje kadrova u francuskoj prestonici. Svi elementi filma su maestralno urađeni. Sa posebnim akcentom na muziku koju je kreirao maestralni Ludoviko Einaudi.

Omiljeni tandem, jedan kvadriplegičar milijarder, a drugi siromašni kriminalac žive na marginama. Obojica spašavaju jedan drugog na neobične načine, nesvesno postavši najbolji prijatelji.

Radnja filma ‘Nedodirljivi’ prati sitnog kriminalca poreklom iz Senegala koji se prijavljuje na konkurs za posao kod lokalnog bogataša kako bi dobio potpis (forme radi) s ciljem sticanja socijalne pomoći. Nesvestan svog žustrog nastupa i spletom čudnih okolnosti, milioner kvadriplegičar zapošljava Drisa na probno jer je jedini koji na intervjuu nije sažaljevao njegove poteškoće sa zdravljem. Kako vreme odmiče, obojica kroz smešne i tužne scene, iskrene, ogoljene razgovore uče jedan od drugog, formirajući jedno lepo prijateljstvo. Dva potpuno različita gledišta i dva potpuno različita mentaliteta navode na zaključak kako se svačija tuga može razumeti dokle god postoji uzajamna podrška.

Topli, iskreni i komični dijalozi

Svako će vam reći da je čar ovog filma njihova energija, interakcija i lakoća dijaloga koji istovremeno navode na smeh i suze. Komične i stresne situacije, surova istina koju saznajemo i pouke koje sami zaključujemo su takođe nešto što obožavamo. Nijedan segment filma nije isforsiran, sve teče i dešava se prirodnim tokom, a nakon gledanja istog bićete iskreno zatečeni i oduševljeni. Dirljiva ljudska priča, u svakom smislu te reči.

Filip i Abdel su i danas najbolji prijatelji. Jedan drugog su spasli na mnogo načina, zahvalni životu koji ih je spojio i učinio da prijateljstvo kao takvo podignu na lestvicu više ako je to ikako moguće. Sigurni smo da su oni mnogima inspiracija.

 

Kakvi su vaši utisci nakon gledanja filma koji je u istoriji francuske kinematografije postao drugi najgledaniji i najuspešniji po svim kategorijama?

 

 

Izvori fotografija: wikipedia.org, pixabay.com

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap