Koji je najbolji roman u poslednjih 125 godina? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Koji je najbolji roman u poslednjih 125 godina?

| Sanjalica | 0 komentara
Koji je najbolji roman u poslednjih 125 godina?

Knjige su naši verni saputnici. I u dobrom i u lošem periodu. Čitanje je većini jedna od nasušnih potreba, pogotovo onda kada nam je potrebna uteha u užurbanoj i često napornoj svakodnevici. Ovo se posebno odnosi na klasike, bilo da su oni sa našeg ili inostranog podneblja. I obožavamo onaj momenat kada od srca možemo nekome preporučiti knjigu koja je zbog svoje priče, likova i atmosfera bezvremena na toliko načina.

Svake godine brojni renomirani izdavači i institucije proglašavaju najbolje romane za određeni vremenski period. Među njima, američki dnevni list Njujork tajms je obeležio velikih 125 godina od osnivanja i istovremeno zamolio svoje čitaoce da nominuju najbolju knjigu u poslednjih 125 godina. Glasanje je bilo neizvesno jer su u njemu učestvovali čitaoci iz više od 70 zemalja sveta (oko 200.000), a birali su između 25 najboljih romana.

Odlukom čitalaca, najbolji roman u poslednjih 125 godina je „Ubiti pticu rugalicu“ američke književnice Harper Li. I ovo remek-delo je pobedilo ostavivši iza sebe knjige poput Tolkinovog „Gospodara prstenova“, Orvelovog klasika „1984“ i „Sto godina samoće“ kolumbijskog nobelovca Gabrijela Garsije Markesa.

 

„Da bih mogao da živim s drugim ljudima, najpre moram da živim sa samim sobom. Jedino što se ne povinuje vlasti većine jeste nečija savest.“ – Atikus Finč iz romana Ubiti pticu rugalicu

 

Radnja knjige se dešava u jednom malom gradiću u Alabami. Taj gradić je specifičan upravo zbog njenih stanovnika koji ne prihvataju ljude drugačije od njihove boje kože, društvenog statusa, razmišljanja i materijalne moći. Skaut i Džem Finč, bezazlena deca koja su okružena osuđivanjima okoline, uvek staju u odbranu svog oca, Atikusa Finča, koji veruje u nevinost svog klijenta, osuđenog za napad na ženu.

Atikus je zapravo pravi primer bezgrešnosti koji veruje u pravdu, a svojoj deci nikada nije dao loš primer, štaviše – kroz celu knjigu njegova miroljubiva priroda dolazi do izražaja, čime se i roditelji-čitaoci svesno podučavaju u vaspitanju svoje dece. Naziv dela je simboličan do te mere, da ubijanjem ptice rugalice (koja je istovremeno asocijacija ne nešto nevino, lepo i prijatno) istovremeno znači i uništavanje svega onoga što je dobro u ovom svetu.

Verujemo da je ova knjiga pravi izbor za svaku priliku i da je sa razlogom izabrana kao najkvalitetnija po svim kriterijumima i to u poslednjih 125 godina. Ako je već niste pročitali, učinite to i verujte nam na reč da se nećete pokajati.

Uživajte!

 

 

Izvori fotografija:

 

www.pixabay.com

www.trafika.online

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap