Heroine jednog doba | Da li znate ko je bila prva žena pilot u Srbiji? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heroine jednog doba | Da li znate ko je bila prva žena pilot u Srbiji?

| Sanjalica | 0 komentara
Heroine jednog doba | Da li znate ko je bila prva žena pilot u Srbiji?

Ono što srpsku istoriju izdvaja od ostalih jesu heroji i heroine koje su ispisale stranice jednog vremena, obeleživši živote mnogih generacija. U amanet su nam ostavili priče, anegdote, uspomene i sećanja vredna prepričavanja. Brojne žene su nam ulepšale odrastanje. Mnoge su učinile dobra dela, ali nisu želele da se za to zna. Jedna od njih je i Danica Tomić, prva žena pilot u Srbiji.

 

 

Oblaci su bili njeno obdanište…

 

…a avioni njene igračke. Lepa vest je ta da je pre dve godine Radmila Tonković, naša novinarka objavila knjigu pod nazivom ‘Nebeske heroine sveta’ u kojoj je opisan i život Danice Tomić. Štaviše, preko 2000 sudbina žena iz celog sveta koje su svojim letovima ispisivale istoriju su sabrane baš u ovom neverovatnom štivu. Malo je informacija o životu ove dame, ali su njene akrobacije u vazduhu bile i te kako prepoznatljive javnosti.

Danica je bila supruga vojnog pilota iz Prvog svetskog rata, Miodraga Tomića koji je zadužio naš narod zbog njegovog neprocenjivog udela na Srpskom frontu i to baš na početku Cerske bitke, a uz njegov renome je stajala činjenica da je pripadao prvoj klasi od šest pilota školovanih u Francuskoj daleke 1912. godine. Svoju veliku ljubav prema letećim furijama preneo je i na svoju suprugu koja je 1928. godine dobila letačku dozvolu u Vazduhoplovnom centru u Šatou kod Pariza, a par godina kasnije je i položila ispit za turističkog pilota i postala prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom.

 

Zapisi govore da je Danica imala sve osobine koje su bile neophodne i poželjne za jedno takvo odgovorno zanimanje. Zbog svoje temperamentne i neustrašive naravi, avionom je upravljala staloženo, a kako bi začinila ovu sjajnu aktivnost zabeležena je kao prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge – pune krugove aviona, odnosno svima poznate kao petlje.

 

Nažalost, nakon što je njen suprug pao u zarobljeništvo u Drugom svetskom ratu, sa posledicama i bolnim sećanjima, preselio se u Ameriku zajedno sa Danicom gde su nastavili svoj život bez daljih uzbuđenja, ali zapamćeni po svojim neverovatnim vazdušnim akrobacijama.

Danica je u moru istovetnosti ostala redak primer originalnosti i jedinstvenosti, a uz njeno ime stoje hrabrost i velika želja za uzbuđenjima. Divimo joj se jer će heroine poput nje i dalje živeti u sećanjima i pričama za neke buduće, znatiželjne generacije pilota.

 

 

 

Izvor fotografija: wikipedia.org

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap