Beleške jedne Ane - Momo Kapor | Knjiga | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Momo Kapor

Beleške jedne Ane


Knjige o kojima se priča su upravo one koje su ostavile traga u našem životu. Verujemo da Momo Kapor nije bio svestan toga.


Neke knjige su vanserijske i antologijske. I to je činjenično stanje. Knjiga Beleške jedne Ane, hronika u dvadeset šest glava, je originalno objavljena 1972. godine. Prvo se pojavila u časopisu Bazar gde je izlazila u nastavcima, a zbog svoje neočekivane popularnosti, konkretizovala se u ozbiljno, književno delo. Vraća nas u jedno sasvim bezbrižno, srećno vreme. Svrstana je u takozvanu kategoriju ‘džins proze’, a baš tada je i te kako uticala na tadašnju jugoslovensku književnu scenu.

Ana je tipična, buntovna, beogradska tinejdžerka, koja svojim prepoznatljivim žargonom čitaocu objašnjava zašto je njen život dovoljno komplikovan i bez prisustva roditelja. Kada bi trebalo odabrati jedno delo Mome Kapora koje ga u potpunosti predstavlja, to bi svakako bila knjiga ‘Beleške jedne Ane’. Ako niste imali prilike da čitate bilo šta iz Kaporovog opusa, molimo Vas da to učinite odmah. Slavan u svojoj skromnosti, izjavio je sledeće:

„Bilo je predviđeno da se rodim, kao i ostali slikari, u Firenci, ali roda koja me je nosila 8. aprila 1937. godine imala je prinudno sletanje u grad Sarajevo zbog guste magle koja tamo uvek vlada. Tako je ime tog lepog i nesrećnog grada zauvek upisano u sve moje dokumente. Ma kuda da krenem ne mogu pobeći od njega.“ Jedan je Momo Kapor. Sa svojom dobroćudnom i veselom naravi.

Paralelno sa književnim radom, bavio se i slikarstvom, pa je većina njegovih dela obojena zanimljivim ilustracijama. Iza sebe je ostavio bogat, književni opus, a u amanet su ostale fantastične knjige koje svedoče o lepoti jednog vremena. Ne postoji lepši književni momenat od ovog u kojem se kaže sledeće: Volim te, devojčice, vrtirepu jedan, zunzaro, folirantkinjo jedna, dok ideš u svojoj jedinoj džipsi-suknji i žutoj majici bez rukava kao da je ceo Beograd tvoj. Još neuhvatljiva, još ničija, dok na svakom ćošku postavljaju zamke ocvali lepotani sa bludnim mislima u glavi.“ 

Čitajte Momu Kapora, ‘Beleške jedne Ane’ i druge njegove klasike. On je dokaz da umetnost u svoj svojoj lepoti živi. Bilo u realnosti čitalaca, bilo u snu.

 

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap