Magija Beograda - Momo Kapor | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Momo Kapor

Magija Beograda


Postoji mnogo napisanih knjiga o Beogradu, ali ova drži tron u svakom smislu.


Jedan je Momo Kapor. Divan, ćudljiv i beskrajno zanimljiv poeta koji je živeo za pisanu reč i lepo ponašanje. U amanet nam je ostavio knjigu koja treba da se nalazi u bibliotekama svakog doma. Magija Beograda prkosi vremenu, prostoru i logici. Beograd je bio (skoro punih pedeset godina) nepresušna inspiracija Kaporu, a njegov talenat za slikarstvo je preneo na stranice ovog dela.

Knjiga ‘Magija Beograda’ sastavljena je od neobičnih anegdota, priča i vazda interesantnih biografija žitelja prestonice. Ono govori o duhu Beograda, jedinstvenom samo za ovo mesto. U svakoj priči ćete se na ovaj ili onaj način poistovetiti.

“Beograđani se razlikuju od ostalih Evropljana po tome što im pradeda nije ostavio kuću da u njoj stanuju, niti deda biblioteku da je čitaju. Kuće su po ko zna koliko puta srušene do temelja, biblioteke izgorele ili rasprodate, a neko uopšte i nije imao dedu – rodila ga baba! Retko je ko kome mogao da bilo šta ostavi u nasledstvo, osim svojevrsnog prezira prema bogatstvu i starog verovanja da su ona privremena i prolazna, a da je večan samo onaj urođeni i tako široki gest gostoprimstva i srdačnosti, sa kojim su Beograđani vekovima primali izbeglice i došljake, deleći rođački sa njima svoju sirotinju.“

Ova knjiga je idealna za topla predvečerja uz čašu limunade i laganu muziku u pozadini. Smejaćete se, klimati glavom, možda čak i zaplakati uz pasuse našeg beogradskog čarobnjaka. Ono što je bilo karakteristično za njega jeste da je sam ilustrovao sve svoje knjige i natpise po novinama, retko je izlagao svoje knjige, ali je njegov talenat svakako bio zapažen u Ženevi, Briselu, Parizu, Briselu, Njujorku i ostalim metropolama.

Jedno od omiljenih poglavlja u ovoj knjizi jeste ono o Kevi, čuvarkama i sveštenicama jednog davnog, iščezlog vremena kada se živelo mirno, pošteno i udobno. Svaka opština, svaki kutak, svaka ulica, svako lice krije neku svoju priču. I to je Kapor na najlepši mogući način preneo kroz stranice ovog antologijskog dela.

Da li ste već rezervisali svoj primerak knjige ‘Magija Beograda’ i mirno ćoše za čitanje?

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap