Top 5 omiljenih istorijskih ličnosti koje su završile na filmu | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Top 5 omiljenih istorijskih ličnosti koje su završile na filmu

| Sanjalica | 0 komentara
Top 5 omiljenih istorijskih ličnosti koje su završile na filmu

Zamislite onaj trenutak u kojem bez ikakavih obaveza i žurbe poželite da pogledate film uz koji se kompletno opuštate i prepuštate radnji istog. Kojeg žanra je taj film? O čemu se radi? I što je najvažnije u pojedinim segmentima – da li je baziran na životu neke istorijske ličnosti? Ranija istraživanja su pokazala da filmofili često vole da svoje slobodno vreme namenjeno sedmoj umetnosti posvete proučavanju života pravih istorijskih ličnosti. I zbog toga vam u nastavku izdvajamo top 5 nama omiljenih filmova o ovim herojima i heroinama koji su završili na bioskopskim platnima:

 

#1 Edit Pijaf u filmu „Život u ružičastom“ (La Vie En Rose, 2007)

 

Kad god pomislite na harizmatičnu Marion Kotijar, znate da će njena gluma biti u punom sjaju, a da će film biti ispraćen i velikim uspehom, jer joj je on doneo i Oskara za najbolju žensku ulogu 2008. godine. Ovo ostvarenje je zapravo neka vrsta ljubavnog pisma svim ljubiteljima Pariza i njegovog šarma, kao i šansonjerki koja je ostala jedna od ikona jednog doba i muzičkog pravca. Fantastična priča koja ne ostavlja prostor za dosadu, već apsolutno uživanje.

 

 

 

 

 

#2 Džon Neš u filmu „Blistavi um“ (A Beautiful Mind, 2003)

 

Blistavi um za sve. Čak i one koji ne pripadaju naučnicima, već samo ljubiteljima dobre priče. A priča o istaknutom i slavnom matematičaru Džonu Nešu je nešto što zaista morate pogledati, ukoliko već niste. Smatra se da je ovo jedna od najboljih uloga velikog Rasela Kroua. Do tančina je opisao koliko unutrašnji svet jedne osobe može biti pomračen kada mentalni problemi krenu da vladaju. I koliko je tada zapravo neohodna podrška najbližih. Topla preporuka za ovakav jedan blokbaster.

 

#3 Aleksandar Makedonski u istoimenom filmu (Alexander, 2004)

 

Ili svima poznatiji kao Aleksandar Veliki je istorijska ličnost koju je nemoguće zaboraviti. O ovom velikom vojskovođi priče i anegdote su pretočene u popularan film u kojem je glavnu ulogu poneo sjajni Kolin Farel, a u ovoj skoro četvorosatnoj avanturi saznaćete mnoge pojedinosti koje su sačuvane od zaborava. Fantastičan u delima i odnosu prema najbližima, Aleksandar je bio neko ko je upamćen po hrabrosti, neustrašivosti i plemenitosti.

 

 

#4 Profesor i ludak iz istoimenog filma (The Professor and the Madman, 2019)

 

Koliko obožavamo filmove koji se baziraju na prijateljstvima, toliko volimo i filmove koji uključuju i takve realne ličnosti iz nama bliže ili dalje istorije. Takvi su bili jedan neobičan čovek, nepravedno osuđen za delo koje nije učinio i istaknuti profesor koji želi da osvoji svet svojim talentom, ali i maštom istog tog neobičnog čoveka. Mel Gibson i Šon Pen su maestralno dočarali priču o stvaranju Oksfordskog rečnika, a činjenica da su u stvarnom životu ove istorijske ličnosti ostali najbolji prijatelji čini film još lepšim.

 

#5 Eugen Smit iz filma „Minamata“ (Minamata, 2020)

 

Nešto noviji naslov, ali priča koja se ne zaboravlja. Većina filmskih kritičara se slaže u odluci da je ovo uloga za Oskara za performans sjajnog Džonija Depa. I to je potvrdio u priči čija se radnja dešava tokom Drugog svetskog rada u malom, japanskom mestu. Eugen Smit je američki novinar poslat da istraži neobične slučajeve trovanja ne znajući da se iza toga krije tajna koja ugrožava zdravlje cele nacije. Određen broj kadrova je sniman u Beogradu i Crnoj Gori, a vama preporučujemo da uživate u njemu.

 

Koje filmove sa ovog spiska ste pogledali? A koje nam van njega preporučujete?

 

Izvori fotografija: Wikimedia

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap