Filmski maraton | Prljavi ples | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Prljavi ples

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Prljavi ples

Filmski univerzum je unikatan. Mnoštvo fantastičnih ostvarenja se i dalje etiketiraju kao klasici, a njihova relevantnost je i dalje neumanjena, čak i nekoliko decenija kasnije. Kada je reč o filmu Prljavi ples (Dirty dancing) iz 1987. godine, suvišno je pričati koliko je on neprocenjiv, po nekoliko kriterijuma. Štaviše, suvišno je pričati u kojoj meri je promenio i uticao na odrastanje mnogih generacija.

 

Šta vam prvo pada na pamet kad čujete za ovaj film?

 

Nama definitivno fantastična glumačka postava, nezaboravni soundtrack kao i lepota plesa koja se prenosi i na međuljudske odnose i komunikaciju između ljudi uopšte. Kao i za sva kultna ostvarenja, i za ova se vezuju različite anegdote. Međutim, čak iako niste bili u prilici da pogledate ovaj klasik, zasigurno ste barem jedanput čuli dve planetarno popularne melodije: The Time of My Life i She’s like the Wind u izvođenju talentovanog Patrika Svejzija. Toliko su bile omiljene (a i danas njihova popularnost ne jenjava) da su 1988. godine pokupile Oskara.

Omiljeni muzički filmski tandem

Jedna od anegdota jeste i ta da je film snimljen po istinitoj priči scenaristkinje Elenor Bergstin, koja je svoje najnestašnije adolescentske godine provodila u predgrađu Njujorka u kojem su se svakog leta održavala plesna takmičenja, a ova atmosfera je verno premeštena i prikazana u oblasti Severne Karoline koja je i dan danas jedna od posećenijih turističkih destinacija. Ljubitelji ove muzičke sage znaju i da su glavni protagonisti Dženifer Grej i Patrik Svejzi već sarađivali u filmu Red Dawn i tamo se dodatno zbližili. Čak iako se radnja filma prema originalnom scenariju odvija tokom leta, sam film je sniman tokom oktobra, pa su dekorateri imali težak zadatak da lišće ofarbaju u zeleno, dok je jezero u kojem su Džoni i Bejbi vežbali podizanje bilo ledeno i praktično nemoguće za snimanje.

Film je pokupio nekoliko Oskara, Gremija i druga renomirana priznanja. Posle 30 godina od snimanja poslednje klape, nije izgubio na popularnosti. „Niko ne stavlja Bejbi u ćošak“ je antologijska Svejzijeva izjava koja je postala evergreen u svakodnevnoj komunikaciji, a ne sumnjamo da će tek za nekoliko godina i decenija ovo ostvarenje dobiti na značaju.

Koja scenu ili više njih biste izdvojili iz ovog kultnog klasika?

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.org

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap