Zašto je Sali Runi postala svetski književni fenomen? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zašto je Sali Runi postala svetski književni fenomen?

| Sanjalica | 0 komentara
Zašto je Sali Runi postala svetski književni fenomen?

Na pitanje da li neke knjige zaista opravdavaju hajp koji je za njih sveprisutan na svetskoj književnoj sceni, odgovori su zaista različiti. Međutim, za irsku književnicu Sali Runi (Sally Rooney) ne važe nikakva pravila jer je za veoma kratko vreme postala planetarno poznata.

Prvi roman pod nazivom „Razgovori sa prijateljima“ izdala je 2017. godine, a već sledeće na policama knjižara se pojavljuje i njena druga knjiga „Normalni ljudi“, za koju su Hulu i BBC ekranizovali u vidu serije. Ova, 2021. godina, donela je njen treći roman pod nazivom „Bajni svete, gde si ti“ koji je izazvao kataklizmu širom severne Evrope, a konkretno u Velikoj Britaniji je vladalo takvo interesovanje koje se svojevremeno može samo porediti sa serijalom Harija Potera. Brojni stručnjaci su isticali da svaki put kada ona objavi roman, to je isto kao kada bi izašao novi film o Džejmsu Bondu ili kada bi Adel objavila novu pesmu.

 

„On i Merijen imaju svoju privatnost iza zidova njegove sobe, gde niko ne može da im smeta i nema razloga da se ta dva odvojena sveta mešaju.“ – citat iz knjige Normalni ljudi, Sali Runi

 

Svi se slažu u jednom – čim uzmete u ruke njene knjige, ne ispuštate ih dok ih ne „sažvaćete“ za jedan ili dva dana. Zbog čega Sali predstavlja velikim piscem za milenijalce i Selindžerom za Snepčet generaciju postoje različita mišljenja. Romani koji u fokus stavljaju sasvim jednostavne, ali toliko fantastične priče i likove su uvek na ceni. Salini likovi zbog čega se i čitatelji pronalaze u njima, jesu često nesnađeni, teški sebi i drugima i malo pogubljeni u svakodnevici koja ih guši. Željni su ljubavi, bliskosti, pa čak i običnog zagrljaja koji im fale kada bivaju okovani apatijom i povremenim beznađem. Dijalozi su na prvo čitanje jednostavni, ali toliko vredni svake preporuke i vašeg slobodnog vremena.

Ukoliko već niste, toplo vam savetujemo da uživate u Salinim romanima i saznate zbog čega je ona toliko autentična, a u međuvremenu, kroz video u nastavku možete saznati više o naslovima koji su izazvali sveopšto oduševljenje, a čije tematike su prilagođene svim generacijama. Sva tri Salina naslova možete kupiti preko glavnog izdavača Geopoetike (www.geopoetika.com) ili posetom njihovoj knjižari u ulici Čika Ljubina 6 (ulaz iz Laze Pačua), Beograd.

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.org

www.geopoetika.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap