Prošlo je 60 godina od najznačajnijeg književnog dešavanja. Šta se promenilo od tada? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Prošlo je 60 godina od najznačajnijeg književnog dešavanja. Šta se promenilo od tada?

| Sanjalica | 0 komentara
Prošlo je 60 godina od najznačajnijeg književnog dešavanja. Šta se promenilo od tada?

Sve je nekako bezbrižnije kada znamo da su naši verni saputnici bilo u lepim i onim manje lepim vremenima upravo knjige. I čini se da je takva ljubav beskrajna. Pogotovo ako uzmemo u obzir da je domaća književnost jedna od najrespektabilnijih i najlepših ikada, zar ne?

Jedan od najznačajnijih jubileja koji naša javnost slavi jeste i obeležavanja života i dela velikog i neponovljivog Ive Andrića. U oktobru pre tačno 60 godina ovaj talentovani autor je postao dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a ujedno i jedini. I čini se da je ta 1961. godina bila plodonosna za ovog književnika.

 

 

 

 

„Možda je u početku bilo i drugih motiva, ali danas je glavni strah. Od straha su ljudi zli, surovi i podli, od straha su darežljivi, čak i dobri.“ – Ivo Andrić

 

 

Na pitanje šta se promenilo od tada, jedini i ispravan odgovor jeste – sve. Neki novi pisci, neki novi žanrovi i neke nove poruke. Ali, koliko je autentičnost dobila na ceni? I da li će neko doći do istog stupnja zrelosti i talenta kakve je posedovao Ivo? Uvereni smo u to da svako ima svoj prepoznatljiv stil i cilj zbog čega ispisuje stranice za širu čitalačku javnost. Međutim, koliko je Andrić bio popularan, govori podatak da su njegovi romani od tog oktobarskog momenta postali planetarno poznati, prevedeni na više od 20 svetskih jezika.

 

 

Iako je Ivo doneo (za sada) jednu jedinu Nobelovu nagradu jugoslovenskoj naciji kojom se i te kako ponosimo, ne postoje objektivni, pa i subjektivni razlozi da je neko od naših trenutnih pisaca ne dobije. Lepa priča koja govori o njegovom altruizmu jeste i ona da je sav nagradni fond dobijen osvajanjem Nobelova poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i da je želeo da neko posle njega nastavi sa tom tradicijom.

Ovaj pisac je neko ko je bio i ostao laureat meuđu najvećima. Neko ko je pripovedao o istinskim vrednostima onda kada su pojedinci bili u velikim krizama. I zbog toga je Ivo Andrić veliki. Sa željom da i narednih 60 godina obeležavamo ovakav jedan jubilej, nadamo se da će još neko sa naših prostora dostići Nobelovu slavu i tako pružiti nove uvide koji su nam neophodni.

 

Izvor fotografija: Wikimedia

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap