Knjiga koja je toliko zabranjivana sada je kulturološki fenomen | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Knjiga koja je toliko zabranjivana sada je kulturološki fenomen

| Sanjalica | 0 komentara
Knjiga koja je toliko zabranjivana sada je kulturološki fenomen

I to sa razlogom. Do današnjeg dana ova knjiga je prodata u preko 70 miliona primeraka i ne prestaje da oduševljava čitaoce širom planete bez obzira na generaciju, kulturološke i socijalne razlike. U pitanju je antologijski roman Džeroma Dejvida Selindžera – „Lovac u žitu“.

 

Zašto se za ovu knjigu vezuju mračni događaji?

 

Iako su istorijske činjenice potvrdile, ova knjiga i dalje zasenjava svakim svojim segmentom. Primera radi, u momentu kada je izvršen atentat na poznatog muzičara Džona Lenona, kod njegovog dželata se nalazila ova knjiga. Takođe, kod čoveka koji je pokušao da izvrši atentat na predsednika Ronalda Regana je isto u džepu pronađen primerak ovog romana. Objavljen je pre više od šest decenija, i od tada ne prestaje da u bukvalnom i metaforičkom smislu bude tema opsežnih diskusija i konstruktivnih razgovora. Verujemo da svi vi koji čitate ovaj tekst imate u svom okruženju jednog Holdena Kolfilda. I da je u najvećem broju slučajeva on heroj savemenog doba. Zašto? Iako on predstavlja ikonu transparentnog bunta i anarhističnog ponašanja tinejdžera, on prezire sve što rade odrasli, ali na neiskren način. Pre svega – mrzi foliranje. Bilo kakve vrste. Lenj je, nezainteresovan, ali poseduje britku inteligenciju koju bi mogao da iskoristi samo ako bi ga pokrenula unutrašnja motivacija za nekim smislenim ciljem. Možda bi taj cilj bio da postane lovac u žitu. Ili nešto sasvim drugo, treće… Obožava svoju sestru, ali tiho u sebi pati za izgubljenim bratom. Beži iz internata, ne podnosi svoje vršnjake i sklon je verbalnom nasilju.

 

„Ono što me stvarno obara je knjiga posle koje poželiš da ti je njen pisac najbolji prijatelj i da možeš da ga okreneš telefonom kad god ti dođe.“ – Holden Kolfild

 

Roman je pisan u prvom licu i izuzetno je pitak. Razumljiv. Pogotovo što misli dolaze od šesnaestogodišnjaka kojeg ne zanima šta drugi misle ili pričaju o njemu. Jedna od zanimljivih činjenica je i ta da su se na osnovu karakteristika Holdenovog lika stvorili temelji kontrakulture među svim generacijama.

Holden nije bezveznjaković. Holden nije kukavica. I Holden nije lenjivac. Naprotiv, on je briljantan mladić, revolucionar za svoje godine koji u svakoj situaciji bilo ona dobra ili loša iznosi univerzalne životne istine. Mnogo emocija se prepliće kroz ovaj roman, a jezik je prilagođen svima. Zbog toga je toliko autentičan.

Ukoliko je već niste čitali, naša topla preporuka jeste uživanje u ovoj knjizi. Ukoliko pak jeste, uradite to ponovo. Klasici su naši podsetnici da priča nikada ne gubi na svom kvalitetu, pogotovo ako postoji neko ko će je ceniti.

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.pixels.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap