Filmski maraton | Senka špijuna | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Senka špijuna

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Senka špijuna

Najbolji filmovi nisu samo oni koji imaju najkvalitetniju priču, najbolje dijaloge i fantastične glumce. Najbolji filmovi su oni o kojima će se još dugo i naširoko pričati, potpuno spontano i sa željom da se ovakva ostvarenja još dugo prepričavaju. U ovakve moderne klasike definitivno spada i engleska biografska drama sa sjajnim Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi pod nazivom Senka špijuna (The Courier).

 

Zašto baš ovaj film?

 

U sklopu sekcije Filmski maraton ne podsećamo se starih, već svima omiljenih klasika, već i onih koji su zaslužili epitet savremenih klasika. Gledajući ovaj, već sada blokbaster koji je na nekonvencionalni način došao do srca gledalaca, zapitali smo se zapravo kolika je cena sreće? I šta svako od nas pojedinačno podrazumeva? I najvažnije – da li je i koliko je ona merljiva? Skoro dvosatna avantura je sve samo ne monotona i nezanimljiva. Špijunski trileri su odavno prešli granicu u kojoj se oni prikazuju kao neka vrsta dokumentaraca. Sada, uz malo mašte scenarista i proverenu glumu, oni dobijaju na važnosti zbog poruka koje nose. Posleratne godine su opasne za sve, pogotovo u Istočnom bloku. Svi svakoga prate i nadziru, a pojam slobode je samo nedostižna iluzija. U to se brzo uverio i Grevil Vini (Benedict Cumberbatch), britanski trgovac koji biva nevino unajmljen od strane MI6 da u ulozi kurira dostavi tajne informacije ruskom špijunu.

U početku klasifikovana kao obična igra, film će vas uvesti u lavirint do sada neotkrivenih tajni, odnosa između ruskih diplomata i nepoverenja koje je veoma opipljivo. Grevil, nesvestan u šta se upustio zapravo uči važnost pravog prijateljstva čak i kada ne postoji nada za nastavkom normalnog života.

Pored Benedikta, ulogu Olega Penkovskog fenomenalno je poneo Merab Ninidze, a njima se pridružuju i Rejčel Brosnahan, Džesi Bakli, Angus Rajt i ostali podjednako talentovani protagonisti.

Mnogi koji su kasnije izašli iz bioskopske sale tvrde da je ovo u najavi klasik koji možda neće doživeti ogromnu gledanost, ali će se o njemu naširoko pričati kao o dokazu koliko se velikodušnost krije u sitnicama, začinjeno prijateljskim savezom koji je neuništiv kroz prostor i vreme.

Naša topla preporuka jeste maksimalan gušt ovog britanskog ostvarenja. Red smejanja, pa red plakanja – sve su to čari kvalitetnog projekta koji je kreiran sa određenom svrhom. Verujemo da vas neće razočarati.

Do tada, uživajte u samom tizeru:

 

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap