Profesor i ludak | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
The Professor and the Madman

Profesor i ludak

Režija: Farhad Safinia


Da li je istina da između genijalnosti i ludosti postoji samo jedna tanka nit koja razdvaja te dve strane? Ovo je film koji će vam to možda i razotkriti.


Film ‘Profesor i ludak’ je istorijska drama zasnovana na knjizi Simona Vinčestera (The Surgeon of Crowthorne), napisanoj prema istinitim dešavanjima vezanim za stvaranje prvog Oksfordskog rečnika.

Sredinom devetnaestog veka, tačnije 1857. godine u Engleskoj je započet jedan od najambicioznijih i najvećih projekata u istoriji, stvaranje do tada najvećeg i najopsežnijeg rečnika engleskog jezika. Profesor Džejms Marej (Mel Gibson) je izazov preuzeo u svoje ruke, znajući da će mu čak i uz pomoć ljudi okupljenog oko njega biti potrebno više od 100 godina da prikupi svaku reč i definiciju te reči. odlučeno je da proces ubrzaju prikupljajući informacije metodom ‘udruženih izvora’. Metod predstavlja unos definicija poslatih od strane čitalaca pozvanih javnim apelom. Posle godina prikupljanja definicija nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejom, otkriva da je jedan čovek poslao više od deset hiljada reči. Želeći da ga nagrade za fascinantan doprinos dolaze do neverovatnog saznanja da je čovek, koji je poslao toliki broj reči i definicija, ubica i pacijent ustanove za mentalno obolele. Dr. Vilijem Čester Mlađi ili W.C. Minor (Šon Pen) bio je veteran američkog građanskog rata čija je opsednutost knjigama donela verovatno najveći doprinos stvaranju čuvenog Oksfordskog rečnika.

U ostvarenju ‘Profesor i ludak’ glavne uloge igraju čuveni ‘Oskarovci’ Mel Gibson i Šon Pen (Sean Penn). Početak prikazivanja filma u domačim bioskopima je zakazan za 25. april.
Da li se počinilac zločina može iskupiti za svoja nedela i dobiti priznanje za doprinos u stvaranju rečnika danas svetskog jezika? Granice postoje samo je pitanje iz kog ugla gledate, genijalnost ili ludost?

 

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

17

avgust

Prepoučujemo

25

jul

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap