Od 7 do 107 godina, zar ne? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od 7 do 107 godina, zar ne?

| Sanjalica | 0 komentara
Od 7 do 107 godina, zar ne?

Ukusi i mirisi detinjstva se ne zaboravljaju. Pogotovo doživljaji. Oni događaji koji nisu nužno vezani za neke konkretne pokretne aktivnosti, već na momente koji se teško zaboravljaju. Da li u ovom trenutku možete da se setite nečega što vam je dodatno ulepšalo dečje dane? Ili nečega čega se sećate sa krhkom nežnošću i melanholičnim uzdahom?

Evo malog hinta: Politikin i Mikijev zabavnik. Ovo je nešto što se nikad ne zaboravlja.

 

Zašto će stripovi uvek biti deo mejnstrim kulture?

 

Pluton, Šilja, Pata…

Verujemo da vam je u nekom periodu života strip kao vrsta edukativne zabave bio omiljeni rekvizit. U zavisnosti od toga da li su superheroji bili deo naše svakodnevice ili možda “obični“ ljudi iz komšiluka, niko nije ostao imun na nacrtane junake i njihove avanture. Mikijev almanah ili Alan Ford su i dalje omiljena tema za razgovor među ostrašćenim ljubiteljima strip univerzuma. Međutim, čini se da posebno mesto u srcima mnogih i dalje imaju Politikin i Mikijev zabavnik.

Tog 10. oktobra 1974. godine prvi broj Mikijevog zabavnika koštao je svega 4 dinara. Kao specijalno izdanje Politikinog zabavnika, bio je i biće beg od stvarnosti i plovidba kroz avanture omiljenog crtanog miša na svetu – Diznijevog Mikija Mausa. Štaviše, i danas ćete u skrivenim kutcima gradskih biblioteka ili ponosno istaknute na kućnim policama pronaći veliki broj primeraka ovog stripa. Izlazio je jednom sedmično i čini se da je taj neizdrž za novim Mikijevim dogodovštinama bio nemerljiv.

Koja je vaša omiljena rubrika?

Kada je 2001. godine izdat i poslednji broj, činilo se da se desio kraj jedne ere. Međutim, primarna ljubav koju smo odmah imali prema Politikinom zabavniku nikad nije izbledela.

Politikin zabavnik bez premca nosi titulu superbrenda. Njegov presto i do dana-današnjeg nije uzdrman, štaviše, kultura je sve više žedna ovakvog neprocenjivog sadržaja. Gušt je uživati od prve do poslednje stranice, a verovatno je i ta 1939. godina kada je premijerno prikazano prvo izdanje bila ključna u razvoju umetničke i kulture svesti pojedinca i čitavog društva.

Nauka, umetnost, kultura, muzika… svaka oblast je prikazana na edukativan i zanimljiv način. Ilustracije koje čine poseban deo i dalje Zabavnik definišu autentičnim i jedinstvenim. Bilo da uživamo u putovanjima Hogara Strašnog, najnovijim izumima i dostignućima ili u pričama iz života mnogih istorijskih i mitskih ličnosti, Politikin zabavnik će biti naš svetionik nade i normalnosti.

 

A koja je vaša omiljena rubrika?

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.politikin-zabavnik.rs

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap