Kulturni giganti | Narodna biblioteka Srbije | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kulturni giganti | Narodna biblioteka Srbije

| Sanjalica | 0 komentara
Kulturni giganti | Narodna biblioteka Srbije

Koliko zadovoljavate žeđ i glad za kulturom? Na koji način? Šta vam je najčešća poslastica na kulturnom repertoaru? Šta više preferirate? S kim volite da uživate u umetnosti? Ovo su neka od pitanja koja se nameću svakom ljubitelju kulturnog sadržaja.

Da li, na primer, nedelju kao period za odmaranje posvećujete špartanju i svrshovitom obilaženju institucija koje prkose vremenu? Srbija je prava riznica za sadržaj koji je toliko unikatan, a njena istorija neverovatna, pomalo tužna, ali lepa na mnogo načina.

Narodna biblioteka Srbije predstavlja kulturnog giganta kojeg je nemoguće ne spomenuti u svakodnevnoj komunikaciji, kao i promociji svega onog lepog što Srbija poseduje. Međutim, kao i svaka institucija, i ova je tokom prethodnih decenija doživela tužnu sudbinu.

Tužan kraj jedne kulturne priče

Tog 6. aprila 1941. godine, iz trećeg udara, do temelja je uništena zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Skoro 4 dana je buktala vatra koja je tom prilikom u potpunosti uništila pola miliona književnog fonda, odnosno sve ikad sakupljene kataloge, inventare, inkunabule, stare štampane knjige, preko 1000 ćirilskih rukopisa, povelje između 12. i 17. veka, zbirke od 4000 naslova časopisa, kao i celu prepisku ličnosti iz političke i kulturne istorije Jugoslavije. U požaru su kompletno izgoreli svi kompleti srpskih časopisa, kalendara i zbirke starih novina.

I danas se na tom mestu, obraslo travom i korovom nalaze ostaci temelja, šarene pločice koje su svedoci zgrade nad kojom je izvršen svesni kulturni genocid. Čini se da će se posledice ovakvog čina zauvek pamtiti i osećati.

Međutim, nova zgrada Biblioteke u Karađorđevom parku je otvorena simbolično istog datuma kada je prvobitna bombardovana, ali 32 godine kasnije, tačnije 1973. godine. Fond od preko 6 miliona knjiga, publikacija i retkih izdanja se svakodnevno obogaćuje, a enterijer koji je zvanično prikazan javnosti 2011. godine je i dalje jedno od omiljenih stanica turista i usputnih posetilaca.

Kulturna vrednost ovog mesta je jednom rečju – neprocenjiva. I to shvatamo kada se dese nepredviđene i teške situacije koje nas ostave zatečenim i tužnim. Narodna biblioteka Srbije je bila i ostala epicentar edukativnog, kulturnog i socijalnog vaspitanja, mesto koje ljubomorno čuva i štiti sve ono što će služiti u amanet mnogim generacijama u budućnosti.

Da li ste već posetili ovo novo zdanje tik pored Hrama Svetog Save?

 

 

Izvori videa i fotografija:

YouTube kanal: DW Fokus

www.nb.rs

www.wikipedia.rs

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap