Politikin zabavnik - Virtuelna arhiva časopisa | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Politikin zabavnik

Politikin zabavnik – Virtuelna arhiva

Politikin zabavnik – Virtuelna arhiva


Kao i časopis, ovaj tekst je namenjen „za sve od 7 do 107 godina“.


Politikin zabavnik predstavlja kulturno dobro našeg naroda. Dokaz da dobra i plemenita ideja može da preživi i najteže uslove koji su se javljali tokom prethodnih osam decenija. Danas, uzdignuto i možda usamljeno stoji kao časopis kojim se svi ponosimo.

Iz nedelje u nedelju radujemo se rubrikama kao što su ‘Verovali ili ne!’, ‘Jeste li već čuli da…’, ‘Ma šta kažeš’, ‘Izumi, otkrića, dostignuća’, ‘Rekli su’ i mnogim drugim. Naravno, čitaju se i brojni stripovi među kojima su Hogar Strašni, Garfild i Paja Patak koji je i deo prepoznatljivog logotipa ovog časopisa.

Prvi broj objavljen je 28. februara 1939. godine. Tadašne uredništvo Politike je osmislilo časopis koji će sadržati kratke romane, priče i stripove. Ime časopisa je izabrano na interesantan način. Zadnjeg dana 1938. godine objavljen je javni konkurs, a od čak 35 hiljada pristiglih kupona, petina je glasala za ime ‘Politikin zabavnik’. Časopis sadržan od Diznijevih i drugih popularnih stripova, naučnih tekstova, zanimljivosti, sporta i romana poznatih pisaca poput Marka Tvena i Edgara Alana Poa ubrzo je pridobio ogromnu čitalačku publiku.

Nažalost, Drugi svetski rat je prekinuo izdavanje časopisa, a ni političke okolnosti nakon njegovog završetka nisu dozvoljavale njegovo ponovno pokretanje. Stav komunističkog režima da su stripovi proizvod kapitalzma zabranili su njihovo izdavanje. Ipak, ti stavovi su posle nekoliko godina omekšali i ‘Politikin Zabavnik’ je ponovo počeo da izlazi 1952. godine. Od 1968. godine dobija format časopisa, poseban strip na više strana u sredini i počinje da se štampa u boji, što se smatra prekretnicom.

Sredinom sedamdesetih godina ‘Politikin zabavnik’ doživljava vrhunac popularnosti sa tiražom od preko 300 hiljada primeraka. Čak ni sankcije Jugoslaviji tokom 90-ih godina i zabrana objavljivanja stripova sa Diznijevim junacima nisu uspele da zaustave objavljivanje časopisa. Danas je spomenik ljudima kojima je približavanje kulture, nauke, interestantih priča i povrh svega kvalitetnog sadržaja celom društvu bila glavna vodilja.

Na raspolaganju vam je ogromna arhiva. Možete izabrati broj iz nedelje kada ste rođeni ili godine koja vam je posebno draga. Uvek smo željni da čujemo neku zanimljivu priču ili podatak, ne oklevajte da ono što ste pronašli podelite sa nama!

 
Prepoučujemo

13

jul

Prepoučujemo

05

decembar

Prepoučujemo

27

jun

  Prijavi se na newsletter

  2 komentara o “Politikin zabavnik – Virtuelna arhiva

  1. Kada izaberem godinu pre 2003 nema nista.
   Hteo bih da pogledam zabavnik iz leta 1970 ili 1971. Bio je neki clanak o meni,

  Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap