Heroine jednog doba | Milena Pavlović Barili | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heroine jednog doba | Milena Pavlović Barili

| Sanjalica | 0 komentara
Heroine jednog doba | Milena Pavlović Barili

Ako je neko toliko bio vredan divljenja, bila je to upravo ona – Milena Pavlović Barili. Čak i dok je ovaj tekst pisan, u pozadini je išla soul/jazz kompilacija, a na stolu ukusan voćni čaj i parče omiljene torte. Jer to je upravo što će vas čekati u Domu Jevrema Grujića, do 31. marta 2019. godine. Uvek podržavamo lepe i tradicionalne projekte, pa tako i izložbu pod nazivom Čarobna Milena, u sklopu projekta Velikani srpskog slikarstva.

Jedna od najpoznatijih srpskih slikarki, Milena Pavlović Barili, ostavila je trag u našoj kulturnoj istoriji. Originalna postavka se nalazi u njenom domu u Požarevcu, ali više od 40 dela ove umetnice, izloženo je u Domu, uključujući Milenine autoportrete, portrete njenih roditelja i prijatelja, neobične kompozicije (od kojih svaka priča svoju priču), kao i izvanredne ilustracije za modne časopise. Štaviše, Milena je prva srpska slikarka čiji se crtež našao na naslovnici planetarno popularnog magazina Vogue. Izuzetno skromna i misteriozna, bila je poznata ne samo na našoj, već i na svetskog sceni. Poticala je iz porodice umetnika, a to se kasnije i odrazilo na njen ukus za istančane, lepe i fine stvari.

 

Čarobna u svojoj pojavi, čarobna u svom talentu, čarobna u svakom delu – jedna, neponovljiva Milena Pavlović Barili.

 

U samoj postavci možete pronaći neke od Mileninih ličnih predmeta, uključujući damske cipelice, češalj, ogledalo, čitav escajg, kutijice za nakit, šnale za kosu, a nas je najviše zaintrigirao komplet minijaturnih bočica u kojima je Milena čuvala otrov za svoje (neverne) ljubavnike. Nije ni tajna da Milena nije imala sreće u ljubavi, a rat koji se munjevito širio Evropom, naterao ju je da ode u Ameriku i tamo gradi svoj život. Nažalost, svet je prerano ostao bez ove talentovane žene; u 36. godini ostavila je kulturno nasleđe koje danas ima epitet svetske baštine!

Radno vreme Doma Jevrema Grujića jeste četvrtkom i petkom od 15h do 20h i vikendom od 11h do 16h sa vođenim turama na svakih sat vremena.

Izađite iz svakodnevnog kalupa, okrenite se lepim stvarima i posetite ovu izložbu. Verujemo da nećete ostati ravnodušni!

 

Više o samoj izložbi možete pročitati u našem članku Čarobna Milena.

Izvor fotografije: www.domjevremagrujica.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap