Čarobna Milena | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Milena Pavlović Barili

Čarobna Milena


Čarobna u svojoj pojavi, čarobna u svom talentu, čarobna u svakom delu – jedna, neponovljiva Milena Pavlović Barili.


Uvek podržavamo lepe i tradicionalne projekte, pa tako i izložbu pod nazivom Čarobna Milena u sklopu projekta ‘Velikani srpskog slikarstva’. Izložbu remek-dela Milene Pavlović Barili u vremenskom periodu od 5 meseci organizuje Dom Jevrema Grujića.

Jedna od najpoznatijih srpskih slikarki, Milena Pavlović Barili, ostavila je trag u našoj kulturnoj istoriji. Više od 40 dela ove umetnice, izloženo je u Domu, uključujući Milenine autoportrete, portrete njenih roditelja i prijatelja, neobične kompozicije, kao i izvanredne ilustracije za modne časopise. Ostalo, što je ne tako manje važno, jeste činjenica da je Milena bila izuzetno skromna i misteriozna pesnikinja i slikarka, poznata ne samo našoj, već i svetskoj sceni. Sam doživljaj ove izložbe biće vam upotpunjen i kupovinom predivnih suvenira sa slikom karikature kraljice Marije iz 1923. godine čija je autorka upravo bila Barili. Postavka će biti aktuelna do 31. marta 2019. godine, a posle toga možete i na šoljicu čaja u istoimenom Salonu i parče čokoladne torte koja se priprema po originalnom receptu kraljice Natalije.

Dom Jevrema Grujića, već tradicionalno, svojim posetiocima pruža neverovatno iskustvo, čuvajući autentičnu, umetničku kolekciju od preko 400 predmeta, sakupljanih tokom 2 veka života jedne od najpoznatijih diplomatskih porodica u ondašnjoj Srbiji. Sama kolekcija ove kuće sadrži predmete primenjene umetnosti, staro retko oružje i opremu, arhivsko-književni materijal, kao i dela iz likovne umetnosti, skulpture i dela. Ono što posebno izdvajaju jeste top 5 artefakata iz 18. i 19. veka poput najstarije venčanice iz 1856. godine koja je pripadala Jeleni Grujić, ženi Jevrema Grujića. Impresivno, da? Radno vreme Doma Jevrema Grujića jeste četvrtkom i petkom od 15h do 20h i vikendom od 11h do 16h sa vođenim turama na svakih sat vremena.

Kultura je nešto što moramo negovati, radi nas samih, a i zbog generacija koje dolaze. Dom Jevrema Grujića, to radi uspešno već vekovima unazad. Izađite iz svakodnevnog kalupa, okrenite se lepim stvarima i posetite ovu izložbu. Verujemo da nećete ostati ravnodušni!

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap