Knjiška anegdota: Zašto se Biblije nalaze u hotelima? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Knjiška anegdota: Zašto se Biblije nalaze u hotelima?

| Sanjalica | 0 komentara
Knjiška anegdota: Zašto se Biblije nalaze u hotelima?

Svi knjigoljupci znaju šta znači lepota čitanja i koliko je ona važna za naš emotivni i mentalni aspekt. Knjiga je najbolji pokazatelj one prepoznatljive fraze da sitnice život znače. Toliko prelepih iskustava i priča se vezuje za naše papirne prijatelje, da nas gotovo svakodnevno iznenađuju knjiški momenti.

Postavlja se pitanje da li ste i dalje svesni značenja pojedinih događaja ili stanja (za koje mislite da su uobičajeni)? Naime, jedan turista koji (bilo da iz privatnih ili poslovnih razloga) često menja svoje destinacije, uočio je ovaj zanimljiv fenomen: većina hotela širom sveta ima Biblije u sobama. Pitate se zašto?

 

Istraživanja su pokazala da čak 25% gostiju čita biblije dok boravi u hotelima, odnosno, životni vek jedne ove knjige iznosi 6 godina, što će reći da je u tom periodu pročita više od 2300 gostiju.

 

Nije nikakva teorija zavere, čak ni ne želimo da verujemo u to, jer iza ove neobične pojave stoji organizacija “Gideon International“ sačinjena od poslovnih ljudi širom sveta koja ujedno biblije finansira iz donacije crkava i pojedinaca. Stoga, njihov krajnji cilj jeste da svaki hotel ima bibliju. To je dovelo i do sjajnih učinaka, jer je od 1908. godine pa do danas ostavljeno preko milijardu ovih svetih knjiga u hotelima širom sveta (u 190 zemalja). Istraživanja su pokazala da čak 25% gostiju čita biblije dok boravi u hotelima, odnosno, životni vek jedne ove knjige iznosi 6 godina, što će reći da u tom periodu pročita više od 2300 gostiju.

Da li ste već negde čuli za ovu knjišku anegdotu?

 

Vrlo često se dešava da biblije nestaju, čime se zapravo ovaj čin ne klasifikuje kao krađa, već kao moralna pomoć ljudima u nevolji. Zanimljiva činjenica je ta da ova organizacija uspešno, već dugi niz godina deli biblije zatvorima, bolnicama, fondacijama i brojnim humanitarnim udruženjima.

Javite nam da li ste i vi na vašem putovanju našli bibliju pored kreveta u hotelu. I što je najvažnije – da li ste počeli da je čitate. Verujemo da ćete se sigurno u jednom momentu setiti ove zanimljive, knjiške anegdote.

 

Izvor fotografije: pixabay.com

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap