Čika Ljubivoje Ršumović: Zašto je omiljeni dečji pisac? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čika Ljubivoje Ršumović: Zašto je omiljeni dečji pisac?

| Sanjalica | 1 komentar
Čika Ljubivoje Ršumović: Zašto je omiljeni dečji pisac?

I biće uvek. Čika Ršum je nezamenljiv. Jedan u milion.

Dragi Čitaoče, znaš li da je Ršum obeležio moje detinjstvo i detinjstvo velikog broja klinaca? Današnja generacija možda u potpunosti nije upoznata sa opusom ovog vanrednog umetnika, ali oni stariji prepoznaju svaki njegov stih. Čuveni brka rođen je na Zlatiboru, 1939. godine. Godine 1965. završava književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, čime ga je vodila ljubav ka pisanju. Iste godine kada je završio akademske studije, zapošljava se u Radio Beogradu, i to u redakciji programa za decu. Logična zanimljivost jeste ta da je još kao osnovac počeo da piše, a njegov talenat je uočen u gimnaziji kada su prvi put objavljene njegove pesme.

Biografija čika Ršuma je impresivna. A takva ne bi bila da nije najmlađih. Oni su njegova inspiracija, a Zmaj i Duško Radović idoli. Godine 1968. na male ekrane stižu prepoznatljive serije Hajde da rastemo, Dvogled i Hiljadu zašto. U prilog ovome govori i činjenica da je prevashodno napisao, pa potom vodio i uspešno režirao preko 600 emisija. Naklon za ovog literarnog gospodina!

Da li se sećate nacionalno popularne emisije Fazoni i fore? ,,Nek ti uši stalno zvone, slušaj fore i fazone. Da se brige i more sklone, gledaj fore i fazone.ʼʼ

Objavio je dvadeset dve knjige, naravno najviše za klince i klinceze. Sigurni smo da ste čuli za Pesme uličarke, Tajne ledene pećine, Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke, Vidovite priče i mnoge druge. Njegove fantastične priče su i dalje nezaobilazne u sklopu pozorišnih repertoara, a đaci prvaci i oni malo stariji uživaju u njegovim pripovetkama i pesmama na časovima građanskog vaspitanja, srpskog jezika i književnosti.

 

Ršumove ujdurme, zvrčke i ale iz antičke Grčke su nešto što nikada neće izaći iz mode

 

Čika Ljubivoje Ršumović je jedan. Institucija dečjeg jezika, njihove mašte i snova malo starijih od njih. Isijava harizmom i dobrotom, a verujemo da je njegova književna antologija nešto što nikada neće izaći iz mode. Živeo nam čika Ršum!

 

 

Izvor naslovne fotografije: laguna.rs

1 Komentar o “Čika Ljubivoje Ršumović: Zašto je omiljeni dečji pisac?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap