Svetski dan knjige iliti zašto volite da čitate? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Svetski dan knjige iliti zašto volite da čitate?

| Sanjalica | 0 komentara
Svetski dan knjige iliti zašto volite da čitate?

Lepota čitanja je najprostije rečeno – jedinstvena. Novi, vrli svet će vas na papirnim stranicama uvek dočekivati kada želite sebi da pružite oduška od napetosti, teškog spoljašnjeg sveta i ružnoće u ljudima. Ne postoji ništa što dobra knjiga ne može da izleči. Čak i kada neko kategorički tvrdi da ne voli knjige, ne verujte mu. Knjige su odavno deo našeg kulturnog nasleđa, opšteg i kućnog vaspitanja. Sigurno vam je poznata praksa u evropskim državama gde se putem biblioterapije, odnosno terapijom čitanja, osoba na potpuno prirodan način leči i sazreva. I da, biblioterapija je novi sociološki fenomen. Na današnji dan davne 1995. godine je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a jednoglasno proglašen i prihvaćen Svetski dan knjige i autorskih prava, kako bi se ljudi ponovo motivisali za čitanjem.

 

Praznik potiče iz španske oblasti Katalonija, gde je prvi put obeležen 1926. godine, na dan rođenja velikog Migela Servantesa.

 

Čitalački maratoni se organizuju širom sveta, s ciljem da se oni pasivni čitači vrate staroj, dobroj navici uživanja u dobroj knjizi. Kako prenose britanski mediji, početkom ove godine, novinarka En Morgan samostalno je započela sa akcijom “Godina dana čitanja sveta“ čiji je cilj da u roku od 365 dana pročita po jednu knjigu iz svake zemlje sveta, kako bi saznala da li su u njenom voljenom Londonu dostupne knjige na svim jezicima sveta. Što se tiče Srbije, En se dvoumi između tri knjige: “Na Drini Ćuprija“, “Seobe“ i “Roman o Londonu“.

 

Šta preferirate da čitate: trilere, istorijske ili ljubavne romane, modernu psihologiju? Šta vas opušta? Kojoj knjizi se radujete? Ma koliko neki dani bili teški, iscrpljujući ili beznadežni, uvek ih možete ulepšati i obojiti dobrom knjigom. Ona je lek za svaku boljku. Jedna od najsvežijih činujenica je ta da je na američkom sajtu Amazon skočila prodaja knjige francuskog pisca Viktora Igoa “Bogorodičina crkva u Parizu“, nakon požara u katedrali Notr Dam u Parizu.

 

Izvor fotografije: pixabay.com

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap