Novogodišnje (kulturne) odluke za 2021. godinu | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Novogodišnje (kulturne) odluke za 2021. godinu

| Sanjalica | 0 komentara
Novogodišnje (kulturne) odluke za 2021. godinu

„Ja, pasionirani obožavalac kulture i svog sadržaja koji se smatra kulturnim,

svečano se zaklinjem da ću u narednih 365 dana uživati u njima,

bez obzira gde se nalazio/la i čime se bavio/la,

jer je kultura jedna od osnovnih, mentalnih, emotivnih i svestranih jedinica i prava svake osobe na ovoj planeti.“ – Nepoznati autor

 

Da li ste možda čuli negde za ovu zakletvu? Iako niste, ne brinite – odnosi se na sve ljubitelje svih vrsta umetnosti i sadržaja namenjen onima koji vole život i žele da ga iskoriste u potpunosti. Priznajemo da je ova 2020. godina bila izazovna (ovo je politički korektan izraz), ali ćemo zapravo reći da je bila izuzetno teška po svim aspektima. Međutim, malo šta nas je u proteklim danima i mesecima zabavljalo, preokupiralo i činilo vreme podnošljivijim kao što je to činila kultura. Koliko ste samo fantastičnih filmskih klasika opet pogledali, pročitali sjajne knjige, uživali u virtuelnim muzejskim turama ili se podsetili koncerta na kojem ste nekad prisustvovali? Posebna i lepa novina bila je online emitovanje nekih od najposećenijih predstava u srpskim pozorištima pri čemu su generacije mogle da uživaju u istim.

Novogodišnje rezolucije, odnosno odluke su ono što nam je svima potrebno kako bismo se postepeno vratili u normalne tokove i “napili se“ kvalitetnog kulturnog sadržaja. Nije tajna da brojni organizatori već uveliko na sva zvona najavljuju sjajne manifestacije koje će 2021. godinu obojiti najlepšim bojama. Do tada, naš mali kulturni tim Repertoar u nastavku vam preporučuje sadržaje u kojima možete u svakom trenutku uživati:

 

#1 KNJIGE

 

Da li ste znali da na Islandu postoji praznik koji se naziva “Jolabokaflod“ (Božićne poplave knjiga)? Takođe, ovo je zemlja i sa najviše pisaca po stanovniku i u kojoj se najviše kupuju knjige. Naši verni saputnici su uvek tu, i u lepim i manje lepim momentima, samo je potrebno odabrati onog koji će nam najviše prijati i uživati u njegovom papirnom ili elektronskom sadržaju. Dok ne budete otputovali na Island, uvek vam možemo preporučiti da se prisetite nežnih stihova Mike Antića koji ima tu moć da svačije srce otopi i pripremi za najdivnije i najtananije emocije. Koja je vaša omiljena knjiga, bez obzira na žanr?

 

 

 

 

#2 FILMOVI

 

Nijedan odmor, nijedno slobodno vreme, kao ni praznična atmosfera nije potpuna bez istih tih prazničnih filmova. Dok se veliki filmski hitovi uveliko krčkaju i spremaju za bioskopska platna, uvek se možemo prisetiti nama omiljenih filmova sa snežnim čarolijama. Pored klasika kao što su Sam u kući, Ko je ukrao Grinča i Ustvari ljubav, nama jedan od najdražih jeste iz Polar ekspres, animirana poslastica na koju niko nije ostao imun počevši od priče, glumaca, raskošnih boja i predivne muzike. Dvosatno putovanje sa Deda Mrazom nikad nije bilo ovoliko lepo kao tada. Šta biste nam vi preporučili iz domena sedme umetnosti?

 

#3 KONCERTI

 

Uf, beskrajan je niz koncerata koje jedva iščekujemo i sve više je onih koji će biti izvedeni pod vedrim nebom, pred publikom koja je spremna da uživa u neobičnoj koreografiji i scenografiji. Jedna od retkih koja je uprkos izazovnoj godini uspela da sve svoje ljubitelje okupi na otvorenom jeste i Beogradska filharmonija koja za sezonu 2020/2021 najavljuje neobične koncerte, a do sada je realizovala odlične muzičke kampanje humanitarnog karaktera. Šta vi kažete, kojem se koncertu vi radujete?

 

 

 

 

 

#4 PREDSTAVE

 

Čini nam se (i verujemo da nismo pogrešili u ovoj konstataciji) da smo se najviše uželeli pozorišta. Dobre predstave, glumačke postave i priče koja će nas raspametiti i naterati da i drugima preporučimo neverovatan sadržaj. Brojni su komadi koji su nam osvojii srca, a među njima izdvajamo i Ljubavno pismo koje se punih 25 godina izvodi na sceni Ateljea 212, zatim odlična predstava Kad su cvetale tikve, sjajna Gospođa Ministarka koja briljira na Velikoj sceni Narodnog pozorišta i Ujka Vanja na daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Naša topla preporuka jeste i Hipnoza jedne ljubavi koja će otvoriti 2021. godinu u Zvezdara teatru, a već vlada veliko interesovanje za nju. Koji komad je vas osvojio na prvo gledanje?

 

#5 MUZEJI

 

Opet malko lamentiramo nad činjenicom da nismo ove godine u potpunosti mogli da uživamo u odličnim postavkama nama omiljenih muzeja, ali to ne menja činjenicu da su se ove kulturne institucije potrudile da svoj sadržaj predstave na najkreativniji način i to online. U tome se posebno potrudio i naš Narodni muzej koji je dokazao svoj epitet tako što je ponudio besplatno uživanje u gotovo svim izložbama, a trenutno su aktuelne neverovatne online postavke koje možete pogledati i do sredine 2021. godine. Kojem muzeju vi jedva čekate da se vratite?

 

 

#6 FESTIVALI

 

Nesumnjivo je to da su ove kalendarske godine najviše tuge podneli kako manji, tako i veliki festivali koji su sav svoj repertoar morali da otkažu ili odlože iz opravdanih razloga. Bez obzira na to, u 2021. godini se vraćaju u punom sjaju, spremajući sjajan program za sve svoje posetioce, kao i dodatnu zabavu jer smo se svi mi uželeli dobrih zvukova i atmosfere koja je jedinstvena samo za ovakve manifestacije. Exit festival uporno odoleva ovakvim izazovima i za julsko izdanje dovodi nama omiljena imena iz muzičkog sveta. Koji ćete vi festival prvo posetiti?

 

Koji umetnički sadržaj vas čini srećnim? Kojem kulturnom događaju se vi unapred radujete? Šta za vas predstavlja kulturnu zabavu? Sigurno smo da ćete svu svoju volju i inspiraciju spremiti za maksimalno uživanje u umetnosti. Do tada čuvajte se i ostanite zdravi.

Srećna Nova kulturna 2021. godina!

Repertoar tim

 

 

Izvori fotografija:

www.pixabay.com

www.pexels.com

www.laguna.rs

www.wikipedia.com

www.bgf.rs

www.zvezdarateatar.rs

www.exitfest.org

www.narodnimuzej.rs

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap