Pružimo gromoglasni aplauz za jedan od najstarijih oblika umetnosti! | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pružimo gromoglasni aplauz za jedan od najstarijih oblika umetnosti!

| Sanjalica | 0 komentara
Pružimo gromoglasni aplauz za jedan od najstarijih oblika umetnosti!

Aplauzi su na celom svetu isti, jednaki i namenjeni svakome i svačemu. Međutim, najgromoglasniji aplauz uvek će biti pružen na jednom mestu – pozorištu. Iako se zvanično Svetski dan pozorišta obeležava 27. marta (i to od davne 1961. godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta), zapravo mi svaki dan slavimo njegovo postojanje.

Iz ove perspektive rekli bismo da je baš teško zamisliti život bez teatra, u kojem su u simbiozi muzika, književnost, drama, koreografija i ostali obilici umetnosti. Čitava jedna skupina radi na scenskom komadu: glumci, direktori, režiseri, koreografi, scenografi, šminkeri, majstori za ton i ostali timsteri. Pozorište kao takvo ima svoju tradiciju, istoriju i zanimljive činjenice koje ga prate. Ono se tada, a i sada smatralo dešavanjem na kojem se uživa sa posebnom lakoćom, a uz njegovo ime je išla sva ona spektakularnost koja mu pripada. Kada se svi elementi uklope na jednoj sceni nastaje čitava jedna magija. U čast predstojećeg datuma, evo nekoliko interesantnih činjenica:

 

#1 Ko je među protagonistima sujeveran?

 

Da li ste do sada primetili da je neko od glumaca na sceni nosio ljubičastu boju na sebi, u bilo kom obliku? Ne verujemo ni da hoćete, jer se nošenje ove boje na daskama smatra lošim znakom, osim ukoliko se ova boja ne kombinuje samo sa srebrnom. Zašto je to tako – ne znamo, ali znamo da ovo sujeverje i dalje obitava širom umetničkog sveta.

 

#2 Petre Pane, ti li si?

 

Naš omiljeni animirani dečak, dobio je svoju slavu i na pozorišnim daskama. Međutim, u Veikoj Britaniji početkom 20. veka, često su Petra glumile žene niskog stasa. Razlog? U to vreme na snazi je bio zakon koji zabranjuje deci mlađoj od 14 godina da rade nakon 9 uveče.

 

 

 

 

#3 Pozorišne uspavanke su uvek u modi

 

London već godinama unazad održava jednu lepu tradiciju. Svake julske večeri u pozorištu Barbican održava se predstava pod nazivom “Uspavanka“ u kojoj umesto stolica publika leži na krevetima kako bi odmorila od napornog dana. U kompletan doživljaj uključen je i jutarnji obrok.

 

#4 Srbija među pozorišnim zvezdama

 

Za nas je značajna 1868. godina kada je izvedena prva pozorišna predstava i to u Beogradu u zgradi na Varoš-kapiji. U pitanju je bio komad “Đurađ Branković“ Karla Obernjika. Na taj način, Srbiji su prikazane lepote jednog novog sveta koji je i danas ostao voljen i poštovan.

 

#5 Lutke, lutke, lutkice

 

Iako predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija, Sicilija je i mesto na kojem postoji lutkarsko pozorište sa najdužom tradicijom. U sklopu njega se prikazuju predstave koje traju i po mesec dana s ciljem da što više lokalnog stanovništva aktivno učestvuje u pozorišnoj umetnosti. I to ne bilo kojoj, nego lutkarskoj.

Šta vas najviše fascinira u vezi sa pozorištem? Da li činjenica da nam ono ispunjava naše slobodno vreme ili prosto način na koji je usađeno u naš mentalitet i kulturu. Jedno je definitivno – ono će zauvek ostati institucionalna zvezda, vredna svačijeg spominjanja i veličanja. Dokle god postoji jedno društvo, postojaće i pozorište.

 

 

Izvori fotografija:

www.pixabay.com

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap