Filmski maraton | Lov | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Lov

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Lov

Kada biste imali sve vreme ovog sveta da uživate samo u ostvarenjima sedme umetnosti, koje biste prvo pogledali? I da li to ostvarenje znate napamet ili vam je neko preporučio, ali još uvek niste imali prilike da pogledate? Evropska kinematografija nas iz godine u godine sve više prijatno iznenađuje, a mnogi ljubitelji ističu činjenicu da je ona kao takva izuzetno realna, sa teškim pričama, ispričanim kroz klupko velikog spektra emocija, na koje niko ne ostaje imun. Dansko ostvarenje pod nazivom Lov (The Hunt) iz 2012. godine spada u grupu onih posle kojih ćete dugo razmišljati. I to na temeljan i neverovatan način.

I ovo je zapravo komentar svake, ali svake osobe koja je imala priliku da pogleda ovaj blokbaster. Pogotovo što je glavnu ulogu na fantastičan način izneo veliki Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen). Bio je nominovan za Oskara u nekoliko kategorija, ali je i pored toga osvojio preko 100 ostalih renomiranih nagrada i priznanja. Štaviše, devet godina nakon prvog emitovanja se i dalje prepričava sa istim žarom, ostavljajući gorak ukus u ustima. Madsa se mnogi sećaju iz filma “Pusher“, a dovoljno je reći za ovog mađioničara da je nekoliko puta proglašen za najboljeg evropskog glumca, koji iza sebe ima zavidnu karijeru i neobične hobije, uključujući momenat da on nije profesionalni glumac, već gimnastičar i plesač džez baleta.

Mads glumi Lukasa, vaspitača u lokalnom vrtiću u kojem se zapošljava nakon gubitka svog učiteljskog posla. Nakon razvoda, proživljava još teži period tokom kojeg se sa bivšom suprugom bori za starateljstvo nad svojim sinom Markusom. Međutim, život mu ulepšavaju prijatelji i zajednica puna razumevanja. Ali, ista ta zajednica potpada pod uticaj neproverenih događaja i nepravde koju trpi Lukas. Njegova svakodnevica postaje noćna mora kada ga ceo grad potpuno nevinog optuži za događaj koji se nije desio, a u čijem centru zbivanja se nalazi devojčica iz vrtića. Ono što je fascinantno tokom celog filma jeste Madsova gluma, dovedena do savršenstva, a koja istovremeno vraća nadu i veru u ljude kojima je poštenje na prvom mestu. Brojni gledaoci su nakon odgledanog filma izjavili da su tokom istom poželeli da “uđu“ u bioskopsko platno, zagrle Lukasa i kažu mu da će sve biti u redu.

I ovaj film će dokle god postoje dobre preporuke istih biti na vrhu liste najomiljenijih i najgledanijih. Da li zbog Madsove harizmatične pojave, neospornog talenta ili nečega trećeg, uvek ćemo ga preporučivati drugima. Ne samo zbog same tematike, već zbog činjenice da nije sve kao što izgleda, bez obzira na “savršenstvo“ jednog društva. Nepravda se krije iza svakog kutka, a na nama je da na nju ukažemo ili je ispravimo. Kakvi su vaši utisci povodom ovog filma?

 

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.imdb.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap