Da li su romantični filmovi postali prošlost kinematografije? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Da li su romantični filmovi postali prošlost kinematografije?

| Sanjalica | 0 komentara
Da li su romantični filmovi postali prošlost kinematografije?

I ovo pitanje iz naslova definitivno budi našu radoznalost, možda čak i neku vrstu blage zabrinutosti o budućnosti sedme umetnosti. Koliko romantične komedije zapravo predstavljaju jedan od krucijalnih segmenata filmske industrije dovoljno govori podatak da su one i dalje jedne od najposećenijih projekcija u bioskopima. Upravo tako. Štaviše, i dalje se u filmskoj zajednici vode diskusije o tome u kom pravcu se kreću i kako su se promenile navike gledalaca u pogledu romantičnih priča.

Neki kažu da su se ljubavni zapleti značajno izmenili i da suštinski prate period u kojem su snimani. Takođe, važi mišljenje da ljubavni film nužno ne znači i ostvarivanje srećnog kraja, već samo završetka u kojem svaki lik uči nešto novo i poučno i da će tuga kao takva pre ili kasnije proći. Neki pak ističu činjenicu da su sva ostvarenja dostupna i kod kuće, preko izabranog filmskog distributera ili online sajtova i da zbog toga nema potrebe posećivati bioskopske sale. A najviše kao glavni razlog se spominje sve dominantniji uticaj serija koje neminovno produžavaju zainteresovanost gledalaca.

 

Međutim, da li je zaista sve tako crno?

 

Definitivno nije, jer se i dalje u prvi plan stavljaju ljubavne priče koje će bez obzira na period, publiku i tematiku biti aktuelne. Možda će se prikazivati u malo modifikovanim verzijama, ali nikada neće izgubiti na važnosti. Zbog toga, želimo da vas podsetimo na neke filmske ljubavne klasike koji zapravo nikada neće otići u zaborav.

 

#1 Gordost i predrasude (Pride and prejudice, 2005)

 

Dobro je poznata (i verovatno celoj ženskoj populaciji na planeti omiljena) ljubavna priča sa puno preokreta, zanosa i predivnih scena. Film u kojem se glavni junaci, Lizi i gospodin Darsi bore sa sopstvenim uverenjima i stavovima, ali svet im biva okrenut naglavačke kada otvore srce za neka nova osećanja. Šta se vama najviše sviđa u ovom klasiku?

 

 

#2 Mostovi okruga Medison (The Bridges of Madison County, 1995)

 

Ovo je kultni film po mnogo aspekata. Fantastična ljubavna priča prožeta najtananijim i najdubljim osećanjima između dvoje stranaca koji su ubrzo postali najbolji prijatelji i srodne duše. Priča čiji se kraj tumači na različite načine, ali koja se i posle nekoliko decenija od prvog emitovanja ne zaboravlja. Da li ste možda pročitali istoimenu knjigu?

 

 

 

 

 

 

#3 500 dana leta (501 Days of Summer, 2009)

 

Ovo ostvarenje je postalo moderni klasik, pogotovo među mladima. U centar dešavanja stavlja ženu koja ne veruje u ljubav i muškarca koji se zaljubljuje u nju. Kroz komične, ali ipak realne situacije, postavlja se pitanje da li zaista postoji srećan kraj? Ukoliko niste, obavezno pogledajte ovu neverovatnu priču.

 

 

 

#4 Igra sudbine (Serendipity, 2001)

 

Da li verujete u sudbinu? Ili u obične slučajnosti? Ovo se tokom celog filma pitaju dva stranca koji se slučajno sreću u velikom gradu, ali privučeni neverovatnom magijom teže da osete pravu ljubav. I to im uspeva, ali na malo teži način. Koliko ste oduševljeni ovim klasikom od 0 do oduševljen/a u potpunosti?

 

 

 

#5 Odbegla mlada (Runaway Bride, 1999)

 

Dobro poznati tandem, Džulija Roberts i Ričard Gir su dvojac koji je u filmskoj istoriji ostao zapamćen kao jedan od najomiljenijih ljubavnih parova. U ovoj romantičnoj komediji oboje bivaju stavljeni na probu kako bi zaista posle brojnih uspona i padova doživeli najlepšu moguću ljubav. I nakon toliko decenija, ovo ostvarenje se gleda sa podjednakim uživanjem kao i prvi put. Da li i vi spadate u ovu grupu pasioniranih gledalaca?

 

 

 

 

 

 

Koji su vaši omiljeni ljubavni filmovi koji će uvek biti aktuelni bez obzira na vreme i promenu ukusa gledalaca? Zbog čega će romantične komedije i dalje biti toliko popularne? Javite nam vaše mišljenje.

 

Izvori fotografija:

www.imdb.com

www.wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap