Čitalačka kriza je skroz okej. I evo načina kako da je prevaziđete | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Čitalačka kriza je skroz okej. I evo načina kako da je prevaziđete

| Sanjalica | 0 komentara
Čitalačka kriza je skroz okej. I evo načina kako da je prevaziđete

O, kako svakodnevica može biti napeta, turbulentna i jednom rečju – haotična. Ritam je neočekivano brz, a ne stižemo da predahnemo, a kamoli odmorimo. U svemu tome, vrlo često zaboravimo da se prepustimo omiljenim hobijima, pa se usput i uspaničimo zbog nemanja vremena u uživanju istog. Ovo pogotovo važi za čitanje. Ono je naš beg od stvarnosti, momenat u kojem putujemo kroz najlepše svetove, koji ne znaju ni za vreme ni za prostor. Međutim, dešava se i to da ponekad imamo blokade u ovoj divnoj aktivnosti. I čitalačke krize su kroz u redu kada umete da ih prepoznate i što je najvažnije – znate da će proći.

Evo nekoliko načina kako da je prevaziđete, s tim što svaki savet nije univerzalan za svakog čitaoca:

 

#1 Vratite se svojoj omiljenoj knjizi

I ovo vam piše neko ko je na ovaj način prevazišao česte napade čitalačke krize. 🙂

I slažemo se da je uvek lakše vratiti se gledanju omiljenih filmova, nego knjizi, ali postoji ona dodatna čar kada iznova i iznova uživate u rečenicama i pasusima zbog kojih u potpunosti shvatate lepotu čitanja. To dobro poznato iščekivanje i okretanje stranica je neponovljiv osećaj koji će vas vratiti (ako ne odmah, onda postepeno) čitanju. Sve je tada lakše, zar ne?

 

#2 Da li ste razmišljali o čitalačkom klubu?

Ovo je još jedan odličan način vraćanju čitalačkoj rutini. Grupa mnogo kul načitanih štrebera se dogovara oko čitanja istog naslova, zakazuju datum u mesecu kada svi zajednički, kroz šaljive i pametne razgovore pričaju zbog čega ih je to štivo fasciniralo, čime se istovremeno podsećaju da je čitanje svima njima nasušna potreba. Probajte i pronađite najbliži čitalački klub, uvereni smo da ćete osim dobre knjige upoznati i gomilu istih knjiških zaljubljenika.

 

#3 Čitajte kratke priče

Upravo je ovo jedan od najboljih načina pomoću kojeg ćete se vratiti čitanju. Nikako u fokus ne stavljajte obimne romane, već kratke priče (nebitno kojeg su žanra) sa zanimljivom radnjom, jednostavnim likovima i jasnim porukama. Ovako ćete se postepeno vratiti ono u čemu istinski uživate. Između ostalog, možete se vratiti laganom štivu koje podrazumeva ljubavne, čiklit romane sa srećnim krajem. Ovo može biti jednostavno, zar ne?

 

#4 Napravite pauzu (ma koliko ona duga bila)

I za kraj, skroz je u redu da napravite pauzu u čitanju jer apsolutno ništa nećete propustiti. U redu je da nemate volju za čitanjem i da nemate volju za prepuštanje omiljenim stranicama. Kao što nam je za sve u životu potreban predah, tako je sasvim normalno (i neophodno) odmoriti i od ove nama omiljene navike. Štaviše, ovo posmatrajte kao dobru stvar posle koje ćete još više ceniti knjiško carstvo.

A kako vi doživljavate i proživljavate čitalačku krizu? Ukoliko imate dodatan savet, slobodno nam pišite u komentarima ispod!

 

Izvor fotografija:

www.pixabay.com

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap