Filmski maraton | Čudo | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Čudo

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Čudo

Sedma umetnost je tu da nas podseti na lepotu življenja i zašto je potrebno da neke priče budu ispričane, ma koliko one bile teške, tužne ili u bilo kom drugom obliku neprijatne. Neki filmovi bez obzira da li spadaju u grupu starih klasika ili pak onih svežijih i savremenijih su u svakom pogledu – antologijski. Film Čudo („Wonder“) iz 2017. godine prevazilazi svaku kategorizaciju i svaku podelu.

 

„Doktori su dolazili iz dalekih gradova,

samo da bi me videli

da bi mi stajali kraj uzglavlja

ne verujući svojim očima.

Kažu kako mora da sam jedno

od Božijih čudesa,

i, kako im se čini, nemaju

baš nikakvo objašnjenje.“, Natali Merčant (iz istoimene knjige „Čudo“)

 

Spada u grupu antologijskih ostvarenja

Ovo američko ostvarenje je ekranizovano na osnovu istoimenog bestselera R.H.Palasia (na našem tržištu objavljen je u sklopu izdavačke kuće Dereta) i nakon pet godina od objavljivanja drži tron najčitanije i najpopularnije knjige. Ovo nije samo još jedna priča o neobičnom dečaku. Ovo je priča o jednom Agiju koji sve nas uči o hrabrosti, unutrašnjoj snazi i veri za koju nismo znali da imamo. Agi je desetogodišnji dečak koji ima sve kao i svako drugo dete njegovog uzrasta. Jede sladoled, igra fudbal, obožava nauku i gleda kompjuterske igrice. Međutim, Agi je od rođenja imao preko 20 operacija i zbog deformiteta na licu zbog čega mu je astronautska kaciga veran saputnik.

Njegovi roditelji odlučuju da je vreme da krene u školu svesni da neće ostati neprimećen. Ali, Agi je hrabar. I Agi je snažan. On je od onih koji će šalom na svoj račun ulepšati svaki događaj i olakšati svačiji problem, iako je njegov najveći. Lepota ovog filma ogleda se u tome da ljude oko sebe prihvatamo i uvažavamo bez obzira na njihove mane. Da ih volimo bez obzira na njihov fizički izgled ili status. Snaga prijateljstva je nešto što se prilično istaklo u ovom filmu, a za sada nismo pronašli osobu koja nije ostala pozitivno zatečena ovim ostvarenjem.

Prijateljstvo koje je nemoguće zaboraviti

Takođe, jedan od razloga zašto je ovaj film imao nekoliko nominacija za Oskara i preko 50 drugih renomiranih priznanja jeste taj što se u njemu prikazuju i sudbine, odnosno percepcije ostalih likova, poput Agijeve sestre Vije i njegovog najboljeg prijatelja Kristofera. Svi oni vide Agija kao nekog ko im je promenio život na nepojmljive načine i usput pokazao kako on može biti lep samo ako znamo da uživamo u sitnicama. Kroz svaki kadar će vas pratiti onaj prijatan osećaj, želeći da se on nikada ne završi, što je tipično za ovakve porodične, feel good filmove. U Sjedinjenim Američkim Državama, ovo ostvarenje se redovno prikazuje u većini osnovnih škola kako bi se deca naučila uvažavanju razlika, toleranciji i empatiji.

 

Ko ili šta za vas predstavlja čudo? Vi sami ili neka vama draga osoba? Ono može uticati na vaš život na nebrojene načine, ali čudo možete pronaći u sebe. Dok ne pronađete svoj delić inspiracije, toplo vam preporučujemo da pogledate ovaj predivan film, bez obzira da li ste ga već pogledali ili ne. Uvereni smo da suze radosnice neće izostati. 

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.imdb.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap