Ona je više od heroine jednog doba, ona je Mira Trailović | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ona je više od heroine jednog doba, ona je Mira Trailović

| Sanjalica | 0 komentara
Ona je više od heroine jednog doba, ona je Mira Trailović

„Pokušajte da nađete posao koji volite, a kada ga pronađete, na njemu istrajte, sačuvajte svežinu. Kada nove godine dođu i mladost prođe, potražite u sebi tu sakrivenu mladalačku potrebu za stvaranjem nečega novog.“ Mira Trailović

 

Kako je u jednom intervjuu naglasila, u životu nije volela ni da daje ni da prima savete. I čini se da je živela najispunjenijim životom kako to samo ume jedan vanserijski umetnik. Ipak, njena karijera i ideali koje je pratila su je činili sasvim merodavnom da drugima pruža ona lepa i mala zrnca mudrosti. Jedna, jedina, neponovljiva – Mira Trailović.

 

Dobra vila Ateljea 212

 

Njena biografija je i te kako poznata javnosti i svakako je vredna iskrenog divljenja. Međutim, Mira je pravazišla sve granice ovozemljaskog i predstavlja neprikosnovenu vladarku prvo nama omiljenog Atelja 212, pa potom i umetnosti po kojoj je posleratna Jugoslavija bila cenjena. Istovremeno pragmatična i kulturno nastrojena, na početku je ispunila želju roditelja (koji su želeli da ona studira nešto “konkretno“) i krenula sa učenjem tehnologije, građevinarstva, pa potom arhitekture, prešaltala se na istoriju umetnosti, da bi nakon mnogo lutanja završila režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i shvatila koja je njena istinska ljubav – pozorište. Pune 22. godine bila je upravnik prvog avangardnog pozorišta u državi – Ateljea 212 koje je osnovano daleke 1956. godine. I sama je izjavila da je biti pozorišni umetnik divan poziv koji pruža toliko mnogo radosti i koje povezuje sa momentom stvaranja nečega novog koje je istovremeno toliko lepo i iscrpljujuće. Kako je sama rekla, radila je na radiu kada još nije bilo televizije. Nemirnog i kretivnog duha, Mira je odlučila da jedno popodne pusti publiku u studio i izvede tu, upravo pred njima radio dramu, čime se time označava kao početak kamernog pozorišta.

Tu, malo dalje u Svetogorskoj, pronašla je staru, napuštenu biblioteku, donela 212 stolica i započela jednu novu eru sa Pozorištem utehe, nade i slobode. Celog života se borila za glas mladih i svežinu koju oni donose sa sobom, pa je tako u čudnoj zgradi pored Bajlonijeve pijace na Dorćolu otvorile tri sale i tako kroz postojanje BITEF teatra učestvovala u stvaranju nove pozorišne istorije. Kako je sama isticala, pratila je onaj večno pulsirajući unutrašnji impuls, onaj leptirić koji nas inspiriše za najlepše letove i maštovita putovanja.

Koliki je zaista bio Mirin uticaj, dovoljno govore najveća renomirana priznanja i nagrade koje je stekla širom planete. Međutim, 2019. godine, tačnije u martu koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava kao Nacionalni mesec posvećen istoriji žena, Američka ambasada je ceo jedan promotivni video posvetila upravo Miri sa sloganom: “Zbog svih velikih žena koje ste dali svetu, vi ste ceo svet!“. U njemu se, između ostalog, pojavljuju laureati srpskog ženskog glumišta ističući veličinu ličnosti kakva je bila Mira Trailović.

 

Ako ste se uželeli lepih mudrosti i toplih lekcija, obavezno pogledajte ovaj video u nastavku:

 

 

Izvori fotografja:

www.wikipedia.rs

www.atelje212.rs

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap