Kulturni giganti | BITEF teatar | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kulturni giganti | BITEF teatar

| Sanjalica | 0 komentara
Kulturni giganti | BITEF teatar
Sadržaji koji su nesvakidašnji

Srpska kultura je bogata. U duhovnom i emotivnom smislu. Na toliko načina neprocenjiva jer nam pruža najlepše i najdragocenije pouke koje ostavljamo drugima u amanet. Priznajte sebi, koliko je pozorište zastupljeno u vašem umetničkom repertoaru? Da li možete dok ovo čitate nabrojati vaših 5 omiljenih predstava u kojima u svakom momentu možete uživati? Šta za vas zaista predstavlja pozorište? I koliko ga drugima preporučujete?

Laici će reći da se često ne može svaki segment teatra razumeti, ali u ovoj umetnosti je dovoljno diviti se. Pogotovo iskazati poštovanje institucijama koje su godinama unazad prolazile kroz različite dogodovštine i nevolje kako bi danas nudile fantastičan, a pre svega kvalitetan sadržaj. Bitef teatar je jedan od njih.

 

Najmlađe beogradsko pozorište na korak od vas

 

Mesto koje je nezaobilazno na vašoj kulturnoj mapi

Bitef teatar je u prilog ovoj činjenici osnovan 1989. godine na zaista neobičnom mestu. Nemoguće je ne primetiti jedno čudno, ali uzvišeno izdanje smešteno u samom srcu Dorćola. Nikada dovršena evangelistička crkva je danas dom ovog avangardnog pozorišta. Kada su ratne neprilike prekinule njenu izgradnju, postojao je i dalje nedosanjan san o razvoju ovog mesta. Pre glavne namene, na gornjem spratu se nalazio Arhiv Jugoslavije, a zatim i radionica pozorišta Boško Buha. Bitef teatar ili (Beogradski internacionalni teatarski festival) je zapravo svetionik istoimenog festivala koji se decenijama unazad tradicionalno održava u našoj prestonici. Štaviše, ovo dešavanje se ne propušta i predstavlja obaveznu stavku u svačijem kulturnom kalendaru.

Međutim, zašto volimo ovaj dorćolski teatar?

 

On jeste sinonim nečega potpuno novog, neobičnog i nesvakidašnjeg. On je tu kako bi iskoračio iz tradicionalnih okvira i prešao na autentičan nivo predstavljanja umetničkog miljea. Drugačije ga nazivaju i pozorištem eksperimenata. Kultno je i zbog činjenice da je u njemu snimano nama omiljeno ostvarenje “Mi nismo anđeli“, a u sklopu Bitefa se nalazi i muzički obojen Bitef Art Cafe koji nudi sadržajan muzički program, različite predstave, poetske večeri i pozorišno-kabaretske forme. Dovoljno da ga barem jedanput mesečno posetite, zar ne?

 

Dokle god je ovakvih svedoka jednog burnog, ali nadasve zanimljivog pozorišnog života, uživaćemo u sadržajima koji hrane našu dušu i apetite.

Po čemu vi Biter teatar pamtite?

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.teatar.bitef.rs

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap