Na koji način su povezani Agata Kristi i Hari Poter? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Na koji način su povezani Agata Kristi i Hari Poter?

| Sanjalica | 0 komentara
Na koji način su povezani Agata Kristi i Hari Poter?

I zbog čega se Agata Kristi i dalje smatra najčitanijom i najboljom spisateljicom svih vremena?

Ova dva pitanja bi trebalo da stoje u jednom naslovu, međutim, svaki za sobom povlači niz zanimljivih anegdota, pa i dogodovština. Prošlo je tačno 130 godina od njenog rođenja, a ova neobična britanska književnica i dalje privlači pažnju i izaziva divljenje. U čast ovom jubileju, izdvojićemo nekoliko interesantnih činjenica o njenom privatnom životu koji je u najvećoj meri uticao i na poslovni:

 

#1 Male sive ćelije su zaista i postojale

Ne poznajemo nijednu osobu koja ako već ne simpatiše, onda sigurno poštuje intelekt velikog Herkula Poaroa. Ovaj belgijski detektiv je u stvarnom životu zaista i postojao, tako što je Agata primetila jednog Belgijanca koji je silazio iz autobusa. Njegov izgled je bio ekscentričan, uključujući brkove kao najdominantiji detalj na njegovom licu. Danas, Poaro definitivno predstavlja najpoznatijeg detektiva na svetu koji se pojavljuje u više od 40 Agatinih romana.

 

#2 Hari Poter i Agata, kako to?

Nama omiljeni ginger Rupert Grin kojeg smo obožavali u ulozi Rona Veslija i Širli Henderson koja je glumila pomalo iritantnu Jecajuću Mirtu, u duetu su se našli na snimanju nove Agatine serije. Dovoljno je da se u bilo kojem kontekstu spomene Hari Poter i ta će umenička forma doživeti zagarantovani uspeh.

 

#3 Ona je i “Kraljica misterija“ i kraljica Kine i Amerike

Zanimljiva činjenica je ta da je Agata prodala više knjiga nego što ima ljudi u Americi i Kini zajedno. Impozantno, zar ne? To je ukupno više od dve milijarde primeraka, odmah malo posle Šeksiporovih dela i Biblije. U njen spisateljski repertoar ulazi preko 60 krimi romana, 6 romana i više od 150 kratkih priča. Što će reći – Agata je zacementirala status najprodavanijeg autora svih vremena.

 

 

#4 Nestanak povezan za vanzemaljcima?

Jedan neobičan detalj iz njenog života je taj da je misteriozno nestala na 11 dana, što je ujedno pokrenulo teorije da su je oteli vanzemaljci. Zapravo, za čitavu tu halabuku Agata je imala dobro objašnjenje: zbog smrti majke i razvoda od svog supruga, morala je da se osami i pronađe snage da se izbori sa predstojećim problemima. Ovaj događaj je dodatno povećao njenu popularnost i enigmu koje je krije iza njenog lika i dela.

 

#5 Možete na nekoliko dana živeti kao Agata Kristi

Biti turista je uvek zabavno, ukoliko pronađete razlog za zabavu. Pa tako, možete i iznajmiti kuću u Devonširu u kojem je živela Agata i to samo za tričavih 500 dolara za noć. Ovo zdanje koje datira iz pedesetih godina prošlog veka je otvoreno za javnost, a uvek možete provesti nekoliko trenutaka u njemu i osetiti Agatinu energiju kojom je stvarala najbolje kriminalističke romane svih vremena.

Koja je vaša omiljena Agatina knjiga? Da li možete da izdvojite još neke zanimljivosti iz njenog života? Pišite nam u komentarima.

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.rs

www.opusteno.rs

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap