Filmski maraton | Crni labud | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Crni labud

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Crni labud

,,Jedina osoba koja stoji na tvome putu si ti!´´

 

 

Neki filmovi su epohalni ne samo zbog tematike, već zbog poruke koja je univerzalna na toliko nivoa. O takvim filmovima čujemo sve najbolje, ali kad ih pogledamo dobijemo sasvim novi uvid o nama samima. Takvo je ostvarenje Crni labud (Black Swan) iz 2010. godine koje je sve, samo ne obično.

Verujemo da će se o ovom filmu dugo pričati i prepričavati. I čini se da je ovaj psihološki triler neka vrsta smernice kako uspeh i slava utiču na duh i mentalno zdravlje pojedinca. Zapravo, druga strane slave je prilično jeziva i ne toliko lepa. Uspehu ovog filma doprinela je gluma neverovatne Natali Portman koji joj je doneo (za sada) jedinog Oskara i priliku da potvrdi svoj status svetske zvezde. Njen performans je jednom rečju – mestralan. Način na koji prikazuje unutrašnju borbu svog lika je nešto pred čime su svi filmski kritičari i ljubitelji sedme umetnosti ostali nemi. Bićete omađijani od početka do kraja filma, nesvesni svega oko vas i usmereni samo na Ninine svakodnevne bitke sa vetrenjačama.

Preko 300 drugih renomiranih priznanja i nagrada je pokupio Crni labud, a najviše je zapečatio reputaciju neverovatnog reditelja Darena Aronofskog koji je svaki segment ovog filma, uključujući scene, dijaloge, kostime i muziku doveo do savršenstva. Natali se u glumačkoj postavi pridružuju i talentovana Mila Kunis, kao i Vensan Kasel, francuski superstar koji je ovom ostvarenju pružio svoj karakteristični šmek i ekscentričnost.

Balet ‘Labudovo jezero’ je uvek bio imperativ i nečemu čemu teže sve ove elegantne umetnice. Nina Sajers je talentovana, krhka, nežna i inteligentna plesačica. Dobija ulogu života, a da bi u potpunosti dočarala ulogu crnog labuda koji je loš i taman, Nina mora da istraži svoju mračnu stranu. Ne veruje nikome, postaje paranoična i agresivna kada ne uspeva da se uživi u ulogu. Kada njene halucinacije i napadi panike eskaliraju, ona polako svoj nervni slom opravdava slabim izgovorima i odbacuje sve oko sebe, pa čak i majku. Nekoliko motiva se prepliće u filmu – strah od neuspeha, kompleks niže vrednosti, perfekcionizam i konstantna borba sa unutrašnjim demonima. Scenografija u potpunosti prikazuje dobre i loše strane Ninine ličnosti, a kraj filma je toliko dramatičan da ni sami gledaoci ne shvataju gde se završava realnost, a gde počinje fikcija.

Natali Portman je definitivno odigrala ulogu svog života i postavila visoku lestvicu svojim kolegama. Film je toliko kompleksan i sadržajan, a kvalitet neupitan. Po tome je i jedan od najboljih i najgledanijih svih vremena. Da li se i vama dopao?

 

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.imdb.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap