Da li ste zaboravili pozorišni bonton? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Da li ste zaboravili pozorišni bonton?

| Sanjalica | 0 komentara
Da li ste zaboravili pozorišni bonton?

I koliko ste upoznati sa njim? Većina nas je manje ili više upućena u ona mala, ali veoma značajna pravila u vezi sa ponašanjem u jednoj kulturnoj instituciji kao što je pozorište. Često i zaboravimo, pa se desi da “okinemo“ koju fotku tokom same predstave ili ne ugasimo zvono na telefonu. Poštovanje umetnika i njihove izvedbe na sceni je jako bitno ne samo za njih, već i za publiku oko vas. Svi mi želimo da u miru uživamo u vremenu koje smo odredili za sebe i glumce preko puta nas. Stoga, u nastavku teksta vas podsećamo na neka od najznačajnijih pravila pre, tokom i nakon završetka dramskog komada, a usput se zahvaljujemo Beogradskom dramskom pozorištu i studentima umetničkih akademskih institucija koji su na jednom mestu informisali postojeće i nove posetioce o pozorišnom bontonu.

 

#1 Informisanost na vreme

Ukoliko ste odlučili da pogledate određeni komad, sve radnje po pitanju rezervacije i kupovine karata uradite na vreme. To se odnosi i na momenat kašnjenja, stoga – nemojte kasniti pre predstave jer će vam isteći rezervacija, a samim tim ne dozvolite sebi da upadate na sred predstave, zbog čega je bolje da sačekate pauzu. Ukoliko vas razvodnici puste, sedite na prvo slobodno mesto kako biste što manje ometali publiku i glumce na sceni.

 

#2 Pristojnost se podrazumeva

I to u svakom smislu. Stoga, nemojte dolaziti na predstavu u papučama, šorcevima, kratkim suknjama i trenerkama. Izbegavajte korišćenje jakog parfema. Sve glomazne stvari (jakne, kaputi, kišobrani) ostavite u garderobi ispred sale. Kada se smeštate na svoje mesto koje je u sredini reda, ljudima koje podižete se izvinite okrenuti licem ka njima.

 

#3 Najmlađi u pozorištu

Odmah upoznajte mališane sa pravilima ponašanja u teatru. Bilo da se to radi o sadržaju komada ili samom bontonu tokom njega.

 

#4 Hrana i piće strogo zabranjeni

Zamislite koliko vama smeta kada neko pored vas šuška, srče i pije. Nemojte ni vi to raditi. To se takođe odnosi i na kijavice, kašalj i prehlade, u tom slučaju, ostanite kod kuće i ozdravite. Biće opet prilike za novo gledanje predstave.

 

 

 

 

 

#5 Telefon je jedno veliko NE

U svakom smislu! Bilo koje fotografisanje (pogotovo tokom predstave), snimanje (pogotovo sa blicem), razgovori i zvono, pisanje poruka (pogotovo zbog svetla) je strogo zabranjeno. Smetate svima, a vaše prisustvo u pozorištu onda gubi smisao.

 

#6 Umereni aplauzi

Aplauz je divan kompliment za umetnike na sceni. Ali kada je umeren i sa ukusom. Najveći aplauz je nakon završene predstave. Ukoliko niste sigurni da li smete da tapšete tokom neke scene, nemojte to ni raditi. Isto tako, ne vičite, ne pričajte i ne komentarišite tokom samog izvođenja. Izađite iz sale tek kad se završi aplauz ili kad se spusti zavesa, a ukoliko morate da izađete tokom same predstave, sačekajte prvu pauzu, inače ćete izuzetno smetati glumcima.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap