Priča o tome kako je Damin gambit postao najpoznatiji pojam na svetu
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Priča o tome kako je Damin gambit postao najpoznatiji pojam na svetu

| Sanjalica | 0 komentara
Priča o tome kako je Damin gambit postao najpoznatiji pojam na svetu

Koliko je tanka linija između genija i ludaka? Šta je njima zajedničko? Zbog čega postaju pasionirani? Verovatno se protopip takve osobe krije u Elizabet Harmon, velemajstoru u šahu koja je postala popularna po najznačajnijem otvaranju – daminom gambitu. Istoimena Netfliksova serija je samo dokaz koliko će se ovakvi sadržaji ceniti ako ne samo zbog teme koja je sama po sebi fantastična, već i po popularizaciji takozvanih “umnih“ sportova.

 

Ko je zapravo Bet Harmon?

 

Iako fiktivan lik (neki kažu da je njen lik baziran po liku čuvenog šahiste Bobija Fišera), Bet Harmon se ne zaboravlja tako lako. Za sada drži laskavu titulu najbolje serije u 2020. godini, a ova fascinatna priča oslikava položaj žena u šahu. Čime se zapravo otvara i ova tema, sa posebnim osvrtom na odnos između Judit Polgar i Garija Kasparova u njenim mlađim danima. Naime, sestre Polgar su najpoznatije svetske šahistkinje. Pored igre, poznate su i po ocu koji ih je podizao u duhu šaha. Takođe, Hou Jifan je četvorostruki šahovski šampion u ženskoj kategoriji. Dok naša Alisa Marić i dalje drži titulu najpriznatije srpske šahistkinje.

Čini se da je ovo uloga života glavne protagonistkinje Anje Tejlor-Džoj. Ima samo 24 godine, a već ima preko 25 nominacija za brojne, renomirane nagrade. Odrasla je u Argentini, najmlađa od šestoro dece, bivša je balerina i manekenka, svira električnu gitaru i ukulele. Do osme godine je govorila samo španski jezik, a sigurno ste je primetili i u serijama “Birmingemske bande“ i filmovima “Veštice“, “Ema“, “Stakleni“, “Morgan“ i drugim, jednako gledanim ostvarenjima. Najbolji šahista na svetu, Vasilij Borgov jednom prilikom je izjavio: „Za Bet ne postoji poraz jer sem šaha, nema ništa drugo, nema nazad.“

 

,,U pitanju je ceo jedan svet, na samo 64 polja. Osećam se sigurno u njemu. Mogu da ga kontrolišem. Mogu njime da vladam. I predvidivo je, tako da, i ako negde omašim, imam samo sebe da krivim.’’

 

Svaki segment serije je neverovatan. Ukoliko vas zanimaju baš svi detalji, uskoro će biti i dostupna istoimena knjiga Valtera Trevisa. Iako je radnja serije smeštena u SAD tokom Hladnog rata ona se ne obazire na turbulentne političke promene, već na opsednutost šahom koju je imala Bet. Iako siroče, svoju pasiju prema drvenim figurama otkriva zahvaljujući domaru, gospodinu Šelbiju i biva motivisana da gotovo svakodnevno uči i vežba. Njena ambicija biva dodatno obojena kada je usvaja isto toliko ambiciozna porodica, pri čemu Liza iz godine u godinu osvaja rang liste širom Amerike. Posebna zanimljivost je i ta da je svaka partija šaha odigrana u svakoj od sedam snimanih epizoda kreirana na osnovu istinite odigrane partije na raznim turnirima prethodnih godina i decenija.

Izvrsna Betina gluma, njene reakcije, njena doslednost svakom potezu upućuju nas na to koliko je šah zaista veličanstvena vežba za mozak. Tematska kostimografija, scenografija i muzika su takođe pokazatelji koliko je svaka nominacija zaslužena. Uzevši u obzir Lizine poroke, postavlja se pitanje sa početka: da li zaista postoji nit koja povezuje ludaka i genija?

Ako nas pitate da li je vredna gledanja – naravno da jeste. Kvalitetno utrošeno vreme na isto toliko kvalitetan sadržaj je nešto što će nas zaista opustiti onda kada nam je relaksacija preko potrebna.

Obavezno nam javite utiske, verujemo da ćete se na neki način pronaći u Lizinom putu da bude srećna, a to je putem šaha.

 

 

Izvori fotografija:

www.imdb.com

www.wikipedia.com

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap