Koliko je teška lakoća postojanja? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Koliko je teška lakoća postojanja?

| Sanjalica | 0 komentara
Koliko je teška lakoća postojanja?

,,Svi smatramo nezamislivim da bi ljubav našega života mogla biti nešto lagano, nešto bez težine; mislimo da je naša ljubav ono što je moralo biti, da bez nje naš život ne bi bio naš život.

 

Nije svaka knjiga za svakoga. Ali Nepodnošljiva lakoća postojanja jeste za svakog čitaoca. Možda je nećete razumeti u nekom periodu vašeg života, ali ćete je shvatiti nekoliko godina kasnije. I možda vam neće prijati istog trenutka, ali sigurno ćete shvatiti njenu poruku kasnije.

Tomaševa i Terezina ljubavna priča ne sreće se samo u knjigama. Ona vam je poznata i iz realnog života. To je ljubav koju srećete u prodavnici. Na ulici. Na poslu. Ta ljubav je istovremeno čudesna i toksična. Nepodnošljiva i podnošljiva. Ali nekako jedinstvena u svojoj pojavi.

Milan Kundera je ime koje nikada nećete zaboraviti. Zadužio je ne samo češku, već i svetsku književnost delom iz 1968. godine koje i danas navodi na brojne, autentične zaključke. Kao pisac i istaknuti intelektualac, angažovao se u istom krugu sa čehoslovačke teritorije i bio među osnivačima poznatog pokreta Praško proleće. Sa ovom knjigom uspeo je da govori o mnogim bitnim, tada aktuelnim temama, isprepletevši tešku češku posleratnu istoriju sa ličnim sumnjama i strahovima svakog pojedinca. Tačnije, te 1968. godine u Pragu akcenat je stavljen na život intelektualaca i umetnika tokom komunističke ere. Iako se na prvi pogled čini, ovo nije ljubavni roman, to je zapravo roman o ljubavi u kojem lakoća i težina, kao sveprisutni jin i jang dobijaju na značaju. Tomaš je čovek slobodnog duha, koji ne haje za težinu, već lakoću pronalazi u svojim ljubavnicama, ali mu takav stil života otežava i ulepšava dolazak Tereze koja u njemu vidi svog zaštitnika, ali se bori sa njegovim neverstvima. Sabina je Tomaševa prijateljica o kojoj dosta saznajemo nakon što se preselila u Ženevu i tamo nastavila da gradi svoju karijeru.

Kompleksnost ove knjige je zaista minorna naspram fantastičnih poruka koje nosi. Štaviše Nepodnošljiva lakoća postojanja je štivo koje se čita u određenim godinama života kada postajemo zreliji i mudriji, a poruke iz ovog remek-dela sve smislenije. I čini nam se da će svaki knjiški moljac zdušno preporučiti ovo pisano savršenstvo.

 

,,Ljubav između njega i Tereze bila je lepa, ali naporna – neprestano je morao nešto skrivati, tajiti, maskirati, glumiti, popravljati, morao je održavati njeno dobro raspoloženje, smirivati je, neprestano dokazivati svoju ljubav, trpeti njenu ljubomoru, osećati se krivim za njene patnje, njene snove, opravdavati se i moliti za oproštaj. Tog napora više nije bilo, a lepota je ostala.

 

Život jeste težak. Da, to je neosporna činjenica. Ali nije uvek. Ali u celoj toj težini uvek postoji nešto što će nam olakšati te okove. U najvećem broju slučajeva – ljubav. Baš kao što su Tomaš i Tereza imali. U međuvremenu, njihova priča je ovekovečena kroz istoimeni film iz 1988. godine sa mlađanom Žilijet Binoš i Danijelom Levisom u glavnim ulogama.

A ko ili šta vaš život čini lakšim?

 

 

 

Izvori fotografija:

www.pixabay.com

www.wikipedia.com

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap