Ovo nije još jedan test za otkrivanje tipa ličnosti! Knjigoljupci, ovo je baš za vas! | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ovo nije još jedan test za otkrivanje tipa ličnosti! Knjigoljupci, ovo je baš za vas!

| Sanjalica | 0 komentara
Ovo nije još jedan test za otkrivanje tipa ličnosti! Knjigoljupci, ovo je baš za vas!

U svetu intenzivne “klik“ kulture, nemoguće je ostati imun na raznorazni sadržaj koji ima malu, skoro nikakvu vrednost za nas. Koji sadržaj vi najviše preferirate na mrežama? Šta za vas predstavlja dobro utrošeno vreme na internetu? Samo počnite da skrolujete omiljenim društvenim mrežama i sigurni smo da ćete primetiti obrazac po kojem vam se prikazuju objave. Međutim, to na određeni način može da se poveže i sa vašim tipom ličnosti. I da, mnoge bihejvioralne nauke su to potvrdile. U modernoj psihologiji, sve više na važnosti dobija i takozvani Eniagram (Enneagram).

Enneagram nije baš toliko nova stvar, samo je postala popularnija jer je našla svoju primenu u svim sferama života, a naročito u umetnosti i kulturi. Enneagram predstavlja skup tehnika ili personalizovanu mapu koja određuje naš tip ličnosti, ali koji nije kao i svaki drugi alat, već neka vrsta “pomoćnika“ u tome da bolje upoznamo sebe i odnose koje gradimo sa drugim ljudima. Ono zbog čega je Enneagram nama zanimljiv jeste činjenica da je svoju primenu pronašao i u književnosti. Tako je – putem ovog testa vrlo jednostavno možete otkriti koji ste tip čitaoca. Samo dobijeni rezultat (odnosno krajnji broj) spojite sa objašnjenjem tog rezultata. Možete se odmah ovde testirati, a rezultate proveriti u nastavku:

 

1. tip – usmerenost na motivaciju i ohrabrenje

 

Prepoznaćete se u ovom tipu ličnosti ukoliko snagu i nove životne lekcije pronalazite u memoarima, knjigama o samopoći i istorijskim romanima čiji su glavni junaci na teži način došli do zacrtanog cilja. A došli su do njega neverovatnom hrabrošću i verom u sebe. Vi zahvaljujući ovakvom štivu motivišete sebe i druge da ipak u životu nije i ne može sve biti crno, već malo i obojeno samo ako dovoljno verujete u to.

 

2. tip – usmerenost ka emotivnom povezivanju

 

I to ne bilo kakvo, već povezivanje sa sudbinom glavnih junaka. Ovakvi tipovi čitalaca brzo se vezuju za knjiške protagoniste, toliko da se poistovećuju sa njihovim sudbinama, bilo one tragične ili ne. Često će ih takve knjige rasplakati i duboko dotaći, pa se prepuštaju čitanju tik pre spavanja. Da li vi pripadate ovog grupi?

 

3. tip – usmerenost ka konciznom i smislenom čitanju

 

Ukoliko ste srećna trojka, znači da ste prilično intuitivni prilikom odabira literature koja je najčešće usmerena na prikupljanje informacija. Želite što više korisnog znanja da prikupite iz šarenolike literature kako biste stečeno znanje primenili u praksi i povezali se sa što više ljudi. Knjiga za ove moljce ima posebno značenje ukoliko su angažovani na određenom projektu, a koji zahteva što više dodatnih, a retkih “papirnih“ pomagala.

 

4. tip – usmerenost ka mašti i hipersenzibilnosti

 

Ne biraju koje će žanrove čitati sve dok u njima beskrajno uživaju. Mašta je njihov glavni saputnik pri čemu se vrlo brzo vezuju za glavne likove i podstaknuti čarolijom sanjaju o nekom svom princu na belom konju ili princezi u zlatnoj kočiji. Ne vole površno razumevanje knjiga, već se svakoj tematici istinski posvećuju i njenom dubljem razumevanju, naravno obojenom začinom mašte.

 

5. tip – usmerenost ka jasno definisanom cilju

 

Kao što imaju svoje autoritete u životu čije mišljenje im je veoma važno, tako ovaj tip čitaoca ima i knjige koje će im uvek dati bitno usmerenje u raznim životnim fazama. Često biraju psihološke i knjige o samopomoći za svaku situaciju, a neretko su im aktivnosti inspirisane postupcima likova iz ovakvih sličnih knjiga. Može se reći da ne vole “teške“ i dramatične romane, već lagano štivo za večernje ušuškavanje.

 

 

6. tip – usmerenost na hedonizam

 

Ovi “čitalački hedonisti“ se ne zadržavaju na jednom piscu ili jednom žanru, već se fokusiraju na literaturu koja će ih razgaliti, osvežiti poglede na život i navesti na akciju ili promenu. Ali to ne znači da čitaju samo laku literaturu, već da svai žanr pažljivo biraju i temeljno ga proučavaju. Za razliku od prethodnog tipa, ne vole knjige o samopomoći iz očiglednih razloga.

 

7. tip – usmerenost ka raznovrsnosti

Ovo znači da će ovi čitaoci u najvećem broju slučajeva u isto vreme čitati više knjiga jer se u neku ruku plaše da izgube vreme, a da ne stignu da pročitaju sve što su zamislili. Okrenuti su snažnim i kompleksnim romanima iz kojih mogu izvući korisne odluke. Isto tako i u životu su precizni i efikasni, a disciplina im je među omiljenim osobinama.

 

 

8. tip – usmerenost ka kompletnom razumevanju

 

Ovi knjiški moljci su čist primer koliko im knjiga zauzima bitno mesto u ličnoj kulturi. Zapravo, neko je ovaj tip čitaoca opisao kao osobe kojima čitanje predstavlja nasušnu potrebu. A to znači da će svakom štivu pristupiti kompletno ozbiljno i posvetiti mu 100% pažnje jer svaka literatura to zaslužuje. Veruju sebi i svom odabiru, pa će to istovremeno značiti da iako cene tuđe preporuke, češće će sebe poslušati i ono što im čitalački apetit u tom momentu zahteva.

 

 

Sad nam recite, kojem zaista tipu čitaoca vi pripadate? Sigurni smo u jedno: verovatno imate osobine od svakog tipa, ali glavno je to da ljubav prema čitanju nikada neće prestati.

 

Izvori fotografija:

www.pixabay.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap