Filmski maraton | Dobra godina | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Dobra godina

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Dobra godina

,,Once you find something good, you need to take care of it. You need to let it grow.“

 

Romantični filmovi će uvek biti u modi i nemojte dozvoliti da vas ubede u suprotno. Pogotovo ona ostvarenja koja su možda malo i zapostavljena, ali uvek preporučena. I neka nezvanična istraživanja pokazuju da upravo ovaj film iz 2006. godine preporučuju muškarci. Da, dobro ste čuli. U pitanju je fantastična priča pod nazivom Dobra godina, prepoznatljivija kao i A good year.

Nezaboravni dvojac

Ovde nas je mlađani Rasel Krou (Russell Crowe) i te kako prijatno iznenadio svojim šarmantnim pristupom i učešćem u jednom takvom, slobodno možemo reći francusko-britanskom projektu. Nakon njegovog sjajnog umeća u Gladijatoru za kojeg je zasluženo dobio Oskara, ovaj feel-good film je vredan vašeg vremena. Najviše zbog poruke koju šalje i koja se i u današnjim vremenima smatra univerzalnom.

Sveukupno, ostvarenje je čista desetka. Uči nas koliko su moralne vrednosti nekako izgubile svoje mesto i da njih postepeno zamenjuje nešto drugo. Šta drugo pokazuje nam Maks Skiner, inteligentni investicioni bankar koji svoje bogatstvo i lakonski život ne bi menjao ni za šta. Međutim, u sekvencama mu kroz misli prolazi njegovo detinjstvo sa ekscentričnim ujka Henrijem iz Francuske sa kojim je proveo najbezbrižnije dane.

 

,,A man learns nothing from winning. The act of losing, however, can elicit great wisdom. Not least of which is, how much more enjoyable it is to win. It’s inevitable to lose now and again. The trick is not to make a habit of it.“

 

Bajkovita Provansa u svom najboljem izdanju

Na taj način, privlači u život ovaj davno zaboravljeni period jer saznaje da mu je ujak preminuo, ostavivši mu u amanet dvorac iz Provanse zajedno sa vinogradom. Odlazi tamo u nadi da će što pre odrediti cenu ove nekretnine i prodati je kako bi se vratio svojoj britanskoj, užurbanoj svakodnevici. Međutim, kod Maksa planovi i realnost ne idu zajedno pod ruku. U kompletnoj halabuci upoznaje neodoljivu Fani (Marion Kotijar) uz koje zaista saznaje zbog čega se vredi boriti u ovom životu. I upravo je ovaj film nešto što ćemo vam uvek preporučiti da uživate. Bajkoviti francuski predeli, lagani, a mudri dijalozi, kao i ljubav kao glavni motiv su nešto zbog čega ćete Rasela posmatrati u sasvim drugačijem svetlu.

Omiljeno ćebe, kokice i pravac na dozu maštovite fikcije koja nam je u ovim danima i te kako neophodna.

 

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.org

www.indaprovence.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap