Heroine jednog doba | Jelena Anžujska | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heroine jednog doba | Jelena Anžujska

| Sanjalica | 0 komentara
Heroine jednog doba | Jelena Anžujska

Zbog nje su vođeni ratovi, a i putevi su obojeni ljubavlju. Jelena Anžujska se smatra najmisterioznijom srpskom princezom.

 

Njeno ime je prekriveno velom tajni, počevši od samog porekla. Brojni istoričari su uvereni u to da je Jelena poticala iz plemićke porodice, a da joj je zapravo pravo ime Jelena Anđelina.

Uz njenu uzvišenu ličnost stoje samo pozitivni epiteti. Bila je supruga kralja Uroša Prvog Nemanjića i majka kraljeva Dragutina i Milutina. S obzirom na to da se nikada nisu upoznali, a ova francuska princeza je dolazila izdaleka, njen budući suprug je naredio da se duž puta kojim će ona proći zasade jorgovani kako bi joj ulazak u tadašnju Srbiju bilo lepo i mirisno, a koje će je istovremeno podsećati na rodnu Provansu. Već sedam vekoma dolina reke Ibra je ispunjena mirisima ovog neobičnog cveća, a u njenu čast se svakog maja održava međunarodna manifestacija “Dolina jorgovana“ kada svoj puni sjaj dožive srednjovekovni grad Maglič i manastir Žiča.

Srednjovekovni život je bio neraskidivo povezan za religijom, pa je kraljica Jelena bila duhovno, umno i emotivno vezana za crkvu. Nakon Uroševe smrti, posvetila se vladanju jednog dela države, ali je pre svega aktivno radila na emancipaciji žena u to doba. Mnogo je volela knjige, pa je deo svog života podredila procesu izrade knjiga, koji u tom periodu nije bio nimalo lak, s obzirom na to da se knjiga tada smatrala umetninom visoke vrednosti. Iz tog razloga je širom zemlje osnivala takozvana knjigohranilišta, posebne biblioteke u kojima su se čuvale papirne stranice od izuzetnog značaja.

Jelena je bila prva žena o kojoj je napisano žitije; njoj je čuveni arhiepiskop Danilo Drugi posvetio delo “Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih“. Takođe, ona je uspela nešto što niko drugi tada nije smeo da uradi – osnovala je prvu školu za devojke u Srbiji, mesto u kojem su sve dame učile da čitaju, vezu, kuvaju i prevashodno – da poštuju sebe i svoju ličnost.

Manastir Gradac je bilo njeno utočište, mesto koje je osnovala sa ciljem da u njemu pronađe i neguje duhovnost i beskrajan altruizam. Ovo sveto mesto do dana-današnjeg čuva uspomene na svoju plemenitu ktitorku.

Ovakve žene poput Jelene su oblikovale istoriju srpskog naroda, jer su svojim primerom pokazale šta znači čovekoljublje, u pravom smislu te reči.

 

 

Izvori fotografija: wikipedia.com, pixabay.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap