Filmski maraton | Engleski pacijent | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Filmski maraton | Engleski pacijent

| Sanjalica | 0 komentara
Filmski maraton | Engleski pacijent

„When were you most happy? Now. When were you least happy? Now.“

 

Postoje neke knjige i filmovi kojima se povremeno vraćamo, ali i kada nas obuzme osećaj melanholije ili želje da uživamo u onim izistinski pravim klasicima. Jedan od takvih filmova jeste ,,Engleski pacijentʼʼ (The English Patient), snimljen po istoimenom romanu, bestseleru Majkla Ondačija.

Postoje sasvim dobri razlozi zašto je ovaj blokbaster iz 1996. godine osvojio čak 9 Oskara, 53 drugih nagrada, kao i 76 nominacija u ostalim kategorijama. Pored teme, glumaca, okruženja i dijaloga, mnogi filmski znalci i kritičari, između ostalog, u prvi plan stavljaju muziku, koja je po svim relevantnim kriterijumima vanvremenska. Magični Gabrijel Jared je svaki segment, svaku emociju, svaki pokret zrnca peska obojio svojim notama. Ralf Fajns (Ralph Fiennes), Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas) i Žilijet Binoš (Juliette Binoche) su imena koja su od tog trenutka lansirana među zvezde. Sav svoj potencijal i beskrajni talenat su uložili u adaptaciju, pa je i sam film do dana-današnjeg ostao toliko voljen i gledan.

 

„There is no God, but I hope someone watches over you. New lovers are nervous and tender, but smash everything. For the heart is an organ of fire.“

 

Nećete biti svesni od kog trenutka ste uvučeni u radnju filma i kako je moguće da postoji takva hemija između dvoje glumaca. Jedna od zanimljivosti je i ta da je na dobrotvornoj aukciju u Nju Jorku 2001. godine, čuvena bela košulja koju je nosio Ralf Fajns u filmu prodata za više od 2000 dolara. Takođe, same njegove opekotine koje su obeležile drugi deo filma su se svakodnevno radile i po pet sati. To je bilo samo zrnce posvećenosti po kojoj je ovaj glumac prepoznatljiv. Radnja filma je smeštena 30-ih godina prošlog veka, u vreloj pustinji u kojoj jedan mađarski grof predvodi geodetsku ekspediciju, finansiranu od strane neobičnog bračnog para, čija je lepša polovina krajnje mistična i privučena energijom mladog grofa. Ova istorijska sekvenca filma isprepletena je sa drugim delom skoro 15 godina kasnije. U jednoj napuštenoj, italijanskoj vili i bežeći od klopki neprijatelja, jedna vredna bolničarka uporna je u nameri da izleči bolesnika koji ima opekotine, ali koji krije jednu tužnu priču.

Ukoliko niste imali prilike da uživate u ovoj bezvremenoj romantičnoj drami, krajnje je vreme da to učinite. Odmah nakon čitanja ovog teksta. Štaviše, u nastavku pogledajte samo delić onoga što vas čeka kroz priču koja do dana-današnjeg očarava i oduševljava publiku širom sveta:

 

 

Izvori fotografija: wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap