Da li znate šta je Ministarstvo ulične kulture? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Da li znate šta je Ministarstvo ulične kulture?

| Sanjalica | 0 komentara
Da li znate šta je Ministarstvo ulične kulture?
Ministarstvo vredno pomena

U Beogradu u najvećem broju slučajeva ideš od tačke A do tačke B, zar ne? Osim ako tvoju rutinu čine oni mali i nezamenljivi rituali zbog kojih voliš (donekle) gradski život. Šetnja, kafica, džoging pokraj reke ili jednostavno čitanje knjige u nekom zelenilu. Šetajući tako, tri momka, inspirisana beskrajno kvalitetnim srpskim stvaralaštvom (i šetnjom naravno) došli su na ideju da pokrenu zvanično telo koje će rasti i razvijati se uz našu pomoć i talenat svih umetnika – Ministarstvo ulične kulture.

Originalni i preduzimljivi, znali su da je Beograd jedan nepresušan izvor umetničkih dela. I ne, ne mislimo samo na ona u Muzejima, Galerijama i Pozorištima. Mislimo na ona spoljašnja – zidovima, fasadama i betonima. Mislimo na murale i grafite. U početku, mislili su samo da dokumentuju fotografije i njihove lokacije kako bi dalje prenosili glas o nekom odličnom crtežu čija je simbolika toliko jaka, da ga je neophodno i lično videti.

 

„Ako mi, građani, ne podržavamo naše umetnike, onda žrtvujemo svoju maštu na oltaru sirove realnosti i završavamo tako što ne verujemo ni u šta i imamo bezvredne snove.“Jan Martel, Life of Pi

 

Posetite ulicu Mike Alasa 36, verujte nam na reč

Međutim, jedno je vodilo ka drugom i gle – saznaju da iza svakog grafita i svakog murala stoji mnogo izvanrednih i neobičnih priča. Priča vrednih divljenja i aplauza. Neverovatnih umetnika koji su ne samo na nacionalnom, već i na globalnom nivou uspeli da pokrenu različite kulturne manifestacije, a da ne znamo da se oni kriju iza njih.

Sada, par meseci kasnije, kreirali su jedinstvenu zajednicu umetnika koji sav svoj talenat prikazuju na zidovima zgrada, kuća, osnovnih škola, mostova i ostalih betonskih građevina. Samo krenite od Donjeg Dorćola, preko Savamale, pa tamo preko Brankovog se krije čitav fantastičan svet grafita i murala. Kažu da ne staju, odnosno, da tek treba da uplove u jedan svet oslikane umetnosti koja se nalazi po čitavoj Srbiji. Bebećim koracima su krenuli u ovu avanturu i drže se svog cilja. Ozbiljno.

Trenutno su pokrenuli i virtuelno ćoše sa Festivalima ulične umetnosti, a sa interaktivnom mapom sve je mnogo lakše i pristupačnije za posetiti. Brda zanimljivosti se šćućurilo iza svakog grafita, a ovaj kutak će vam ih približiti. Sigurno ste milion puta (dobro, možda i više od toga) prošli pored Heroja u Takovskoj ulici, Duška Radovića na Dorćolu, mlađanog Žike Todorovića u Krunskoj, oslikane Sirene takođe na Vračaru ili sijaset fenomenalne naslikane arhitekture širom Savamale, Bežanijske kose i Novog Beograda?

Veliki Henri Matis je jednom prilikom izjavio da je za kreativnost neophodna ludačka hrabrost. I mi se u potpunosti slažemo. Sa ovom tvrdnjom slažu se i ministri iz rejona Ulične kulture, a ujedno pozivaju sve stvaraoce da svoju umetnost podele sa njima. Dobro došli!

 

Izvori fotografija: https://ulicnakultura.rs/

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap