Repertoar kod kuće | Svetska, a naša! | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Repertoar kod kuće | Svetska, a naša!

| Sanjalica | 0 komentara
Repertoar kod kuće | Svetska, a naša!

,,Jesmo se mi već negde sreli? Ne, ja vas vidim prvi put. O, hvala Bogu, ja samo verujem u ljubav na prvi pogled.ʻʻ, Lajanje na zvezde

 

 

Muzika pruža onu neraskidivu, tananu liniju koja daje draž svakom umetničkom delu, bez obzira iz kojeg segmenta kulture ono poticalo. Pogotovo ako je reč o filmskoj muzici. Možemo se pohvaliti i te kako sadržajnom i fantastičnom kolekcijom srpskih filmova čija produkcija, tematika i ono najvažnije – protagonisti mogu da pariraju brojnim, svetskim ostvarenjima sedme umetnosti. U nastavku teksta izdvojili smo delić kompozicija koje će ostati besmrtne i omiljene dokle god se budemo ponosili kvalitetom naših filmova.

Uživajte!

 

#1 ,,NI NA NEBU NI NA ZEMLJIʻʻ (1994), Naslovna tema – Bajaga

 

Čini se da je ceo Bajagin album ovaj film dodatno vinuo u nebesa. Kao što je već neko u komentarima napisao za ovu kompoziciju – ceo život u jednom instrumentalu:

 

#2 ,,CRNI BOMBARDERʻʻ (1992), Crne rupe – Električni orgazam

 

Sećate se onog monologa koji je do iskreno do srži izrekao Crni, naš omiljeni revolucionar? E on je upravo propraćen jednom od najlepših instrumentalnih numera koju je komponovao Srđan Gojković Gile, osnivač Električnog orgazma:

 

#3 ,,NEPOSLUŠNIʻʻ (2014), Mladi – Minja Subota

 

Legendarni autor dečje emisije “Muzički tobogan“ Minja Subota je svojom muzikom upotpunio notu ovog filma, koji je možda nedovoljno poznat javnosti, ali koji pripoveda priču o svima nama. Sigurno ćete se pronaći u sudbinama Lene i Lazara:

 

#4 ,,POSLEDNJI KRUG U MONCIʻʻ (1989), Odlazim, a volim te – Oliver Mandić

 

Balada koju potpisuje Oliver Mandić se smatra jednom od najlepših. Sa razlogom. Film koji govori o beogradskom autsajderu jer u potpunosti preneo Gaga Nikolić, a muzika koja ga prati je i danas antologijska:

 

#5 ,,JAGODE U GRLUʻʻ (1985), Naslovna tema  – Zoran Simjanović

 

Kultni film o nekim davnim, izgubljenim iluzijama. Okupljanje drugova iz školskih klupa je dočarano isto takvom, setnom, ali neobičnom muzikom koju potpisuje neprikosnoveni Zoran Simjanović:

 

#6 ,,KO TO TAMO PEVAʻʻ (1980), Za Beograd  – Vojislav Voki Kostić

 

Da li ste znali da je ovaj film snimljen za 26 dana? I to uslovima vanrednog stanja, a nama omiljeni putnici su se potrudili da ovo postane jedan od najpopularnijih srpskih ostvarenja čiju muziku je komponovao veliki Duško Kovačević, a otpevao sjajni Voki Kostić:

 

#7 ,,NEBESKA UDICAʻʻ (2000), Naslovna tema  – Vlatko Stefanovski

 

Znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže… i pobediš.

I čini se da je ovo jedna od najupečatljivijih izjava velikog Glogovca, a čiju atmosferu filma je u potpunosti prikazao Vlatko Stefanovski:

 

#8 ,,TOČKOVIʻʻ (1998), Hurra  – Lajko Felix & Boban Marković Orkestar

 

Tradicionalni zvuk trube i balkanskog vajba upotpunjuje fantastičan film u kojem glavnu rolu nosi Dragan Mićanović, čije je neočekivane postupke i odnose sa ostatkom protagonista opisao Lajko Felix u saradnji sa orkestrom Bobana Markovića:

 

 

#9 ,,NACIONALNA KLASAʻʻ (1979), Floyd  – Dado Topić

 

Mnogima od nas ovo predstavlja melodiju na mobilnim telefonima, a glas Dade Topića za neumoljivog Flojda iz filma Nacionalna klasa je sve što nam je potrebno za dodatan boost energije:

 

#10 ,,SIVI DOMʻʻ (1986), Sve što želim u ovom trenutku – Grupa Far

 

Kompozicija koja nas asocira na setne i neponovljive momente. Grupa Far je u potpunosti iznela strahove jedne generacije koju život nije mazio, već okupio pod jednim krovom. Seija Sivi dom i dalje predstavlja jednu od najpotresnijih saga srpske kinematografije:

 

#11 ,,DOM ZA VEŠANJEʻʻ (1988), Ederlezi  – Goran Bregović

 

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih filmova obojen je i fantastičnom muzikom Gorana Bregovića koja je otpevana na toliko načina da ju je nemoguće zaboraviti:

 

#12 ,,DOŠLO DOBA DA SE LJUBAV PROBAʻʻ (1980), Naslovna muzika  – Kornelije Kovač i Generacija 5

 

Okej, ne postoji osoba koja nije patila kada je Marija ostavila Bobu u žaru njihove neobične ljubavne priče, a sve je to propraćeno sukobom dveju porodica koja svaka na svoj način preživljava njihove anegdote i dogodovštine. Ovu priču su na fantastičan način izneli Kornelije Kovač i grupa Generacija 5:

 

#13 ,,IVKOVA SLAVAʻʻ (2005), Nesanica  – Nikola Kojo

 

Ivkova slava možda traje tri puna dana, ali muzika iz ovog proslavljenog filma – večno. Pogotovo ako je izvodi Nikola Kojo u saradnji sa laureatima srpskog glumišta: Miloradom Mandićem, Nikolom Đuričko, Draganom Bjelogrlićem i ostalim velikanima:

 

#14 ,,CRNA MARIJAʻʻ (1986), Mesec je sam plovio  – Sonja Savić i Snežana Jandrlić

 

Film koji je nedovoljno promovisan, a sjajnu priču prati neverovatna izvedba Snežane Jandrlić i Sonje Savić. Sigurni smo da će vas katapultirati u neka lepa, prošla vremena:

 

#15 ,,MONTEVIDEO, BOG TE VIDEOʻʻ (2010), Pukni zoro – Miloš Radovanović

 

Neprevaziđena melodija, teško pevljiva, ali nikad zaboravljena. Komponovao veliki Magnifico, a izveo Miloš Radovanović. Ovo je jedan od razloga zašto volimo srpsku muziku:

 

#16 ,,ŠAVOVIʻʻ (2019), Neko čeka na tebe  – Gabi Novak

 

Setna i prelepa, kompozicija koju izvodi magična Gabi Novak je nešto najdivnije što ćete čuti baš sad, ovog trenutka. Pogotovo što upotpunjuje radnju filma Šavovi:

 

 

#17 ,,ZABORAVLJENIʻʻ (1988), Zaboravljeni  – Kiki Lesendrić & Piloti

 

Kultna pesma kultne muzičke grupe. Toliko da je nezamenljiva u sklopu repertoara Pilota koji su u potpunosti izneli emociju ovog antologijskog ostvarenja:

 

#18 ,,LJUBAV I MODAʻʻ (1960), Devojko mala  – Đuza Stojiljković

 

Film koji budi posebnu emociju uz nostalgična sećanja o nekim lepšim vremenima. Ta vremena su upotpunjena izvođenjem Đuze Stojiljkovića i nezaboravne melodije:

 

#19 ,,ZONA ZAMFIROVAʻʻ (2002), Zonina pesma  – Predrag Milosavljević Galija

 

Lepa Zona i priča koju zna cela Srbija, a koju je vešto dočarao Stevan Sremac obojena je maestralnim izvođenjem Predraga Milosavljevića iz grupe Galija:

 

#20 ,,GRUDIʻʻ (2019), Naslovna tema – Nevena Glušica

 

Nevena Glušica je ime ženskog vokala koji je definitivno film Grudi učinio prepoznatljivim. Sjajna melodija je zasigurno autentična, kao i energija koju prenosi:

 

Šta biste još dodali ovom spisku? Pišite nam u komentarima. 🙂

 

Izvor fotografije: www.pixabay.com

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap