Repertoar kod kuće | Borilački klub | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Repertoar kod kuće | Borilački klub

| Sanjalica | 0 komentara
Film Knjiga Borilački Klub Fight Club Laguna Knjige

,,Prvo pravilo Borilačkog kluba jeste da se ne sme pričati o Borilačkom klubu.ʻʻ

 

I koliko ste puta citirali ovu rečenicu dok zaista niste odgledali ovaj antologijski klasik iz 1999. godine? Da li ste znali da je, pre nego što su odlučili da ulogu Tajlera dodele Bredu Pitu, prvobitni izbor bio Rasel Krou?

Nakon 20 godina, ovaj film ne prestaje da intrigira, navodi na diskusije, polemike i oprečna mišljenja. Štaviše, verujemo da ste upoznati sa činjenicom da je kult Tajlera Dardana toliko obožavan da su širom sveta kreirane posebne zajednice koje svaku sekvencu ovog filma upoređuju sa realnošću, dešavanjima i trendovima koji dolaze i odlaze. Primer toga jeste i postojanje velikog broja manosfera, odnosno, muških online zajednica (The Red Pill, Masculine Empire, Return of Kings), koji feminizam opisuju iz sasvim drugačijih stanovišta, a vođeni principima iz ovog filma.

Ovo maestralno delo po svim kriterijumima je satirična komedija, a zahvaljujući ekranizaciji istoimene knjige Čaka Palahnjuka film je i te kako dobio na važnosti. Naratorski jezik je prilično direktan, oštar i predvidiv, a scene vam drže pažnju tokom 2h spektakla. Borilački klub (Fight Club) je zapravo neka vrsta himne svim onim izgubljenim generacijama, koje su utonule u monotonu svakodnevicu, a kojima je potrebna adrenalinska avantura. Možda im je potrebno da iskale svoj bes i osvete se sistemu koji ih je naterao da budu bezlični, povodljivi i zavisni od istog.


,,To je priča o ulasku mladih u svet odraslih, onom osećaju da ste izvan sistema vrednosti u kom bi trebalo da budete i upornom pokušavanju da budete srećni.ʻʻ, Edvard Norton


Upravo je Tajler Darden postao neka vrsta muškog božanstva, anarhistična persona sremna na sve da bi došao do konačnog cilja. I ne bira sredstva. Sa druge strane, Džek je sasvim običan službenik, koji svoj život želi da dovede do perfekcije, toliko da je njegova kolotečina postala toksična. Pod neobičnim okolnostima upoznaje njegovu suštu suprotnost – Tajlera, momka koji svaku noć višak energije iskaljuje kroz bezazlene tuče iza kojih se krije viši cilj.

Izvanredno otkriće da je on samo Džekov alter-ego daje filmu veća, značajnija i dublja značenja koja sa sobom povlače neverovatne zaključke. Trio nije potpun bez zagonetne Marle, a kakve veze imaju ona i anonimni sastanci za ljude obolele od raka možete saznati čitanjem knjige ili ponovnim gledanjem filma.

Kritika materijalnog bogatstva, ljutnja i bes na sistem, dobro poznati strah od neuspeha su samo neke od tema koje su skrivene u Tajlerovom liku, obavijene fantastičnom glumom Breda Pita, Edvarda Nortona i Helen Bonam Karter.

Film ‘Borilački klub’ ostaje opomena svima nama da se trgnemo iz učmalosti i stega dobijenih od okruženja i društva uopšte. Toliko skrivenih poruka sa neočekivanim „plot-twistom“ na kraju ovo ostvarenje katapultiraju na vrh list antologijskih klasika iz sedme umetnosti koji su vredni vašeg gledanja.


Izvor fotografija:

Wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap