Borilački klub (Figth Club) - Čak Palahnjuk | Knjige | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Loading Događaji
Čak Palahnjuk

Borilački klub


Knjiga koja je svojom pričom stvorila kult!


Čak Palahnjuk nije želeo da odustane nakon što su izdavači redom odbijali da objave njegov prvi roman. Ovaj američki pisac je napisao drugo delo koje će mu doneti ogroman uspeh i svetsku slavu. To zvuči kao priča za film, ali će ipak ona fiktivna iz knjige biti pretočena u holivudsko ostvarenje.

Knjiga Borilački klub (Fight Club) je objavljena 1996. godine. Iako su se pojavljivale kritike zbog „promovisanja“ nasilja, javnost je mahom hvalila pisca, ali i izdavača koji se ohrabrio da objavi takvo uznemirujuće delo.

Bezimeni glavni lik, tj. narator je depresivni moderni čovek u borbi sa nesanicom. Posle preporuke lekara odlazi na grupnu terapiju oblelih od raka testisa kako bi uvideo šta je prava patnja. Pripovedač, shvativši da deljenjem problema sa drugima ublažava sopstveni, počinje redovno da posećuje različite terapije lažno ističući istu bol sa drugim učesnicima.

Lutanjem po terapijama nailazi na devojku koja korisiti istu taktiku. Ipak, tada ne počinje tipična ljubavna saga. Zaplet počinje kada narator upozna muškarca u kojem će prepoznati sve ono što bi on želeo da bude. Tajler Darden postaće njegov prijatelj i neko ko će sve promeniti. Njihov neobičan odnos, jedne noći ih dovodi u dogovorenu međusobnu borbu pesnicama. Tako nastaje tajni Borilački klub.

Svake večeri u njihovom podrumu održavaće se žestoke tuče golim rukama, momaka koje dele njihovu strast za nasiljem. Uspostaviće pravila kojih će svaki član morati strogo da se pridržava. Nabrajanje prva dva pravila postalo je jedan od najčešće najkorišćenijh citata svih vremena.

Najveće zasluge za to idu filmu Borilački klub (1999), snimljenom samo tri godine nakon obajvljivanja priče. Edvard Norton i Bred Pit sjajnom glumom u filmu Dejvida Finčera „oživeli“ su likove iz knjige. Time delo ‘Borilački klub’ zauzima posebno mesto u svetskoj pop kulturi.

Pročitajte i vi ovu knjigu i podelite sa nama da li se slažete da je ono najsurovija kritika vremena u kojem živimo.

 
Prepoučujemo

01

novembar

Prepoučujemo

18

april

Prepoučujemo

21

april

    Prijavi se na newsletter

    Ostavi komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    © 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap