Ovo je najomiljeniji novogodišnji koncert na svetu | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ovo je najomiljeniji novogodišnji koncert na svetu

| Sanjalica | 0 komentara
Ovo je najomiljeniji novogodišnji koncert na svetu

Šta mislite, koji novogodišnji program je 1. januara najgledaniji na svetu? I koji se to program sa toliko iščekivanja želi ne samo zbog glavne muzičke tematike, već i zbog ostalih umetničkih segmenata?

 

Da, jedan jedini – Bečki novogodišnji koncert! Ova prvojanuarska tradicija je jedna od najomiljenijih i tog prepodneva staje sve, jer se ta 3h najlepše klasične muzike ne mogu ponoviti. Štaviše, tog 1. januara, čak milijardu ljudi širom sveta pomno prati muzički spektakl koji je karakterističan samo za austrijsku prestonicu i taj deo Evrope.

Kao najpoznatiji simfonijski orkestar na svetu, ova grupa uspeva svake godine da nas iznova iznenadi. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je Beč kao takav, voljena turistička destinacija, sa svom propratnom prazničnom atmosferom, a ljubitelji kuvanog vina i tople čokolade ispred Hofburga znaju kakav je to jedinstven doživljaj. Štaviše, Beč predstavlja prestonicu klasične muzike jer se vekovima unazad na njegovoj teritoriji oblikovala istorija svega što je lepo, kulturno i muzički uzvišeno. Zboga toga danas imamo prilike da uživamo u kompozicijama koje nas ostavljaju bez daha, a koje se tradicionalno izvode od 1941. godine u Zlatnoj dvorani Musikverein – Bečkog muzičkog udruženja. Impresivna dvorana, sa fantastičnom dekoracijom, je prvi segment koji ćete primetiti kada u nju zakoračite. Središnje mesto svakog Bečkog novogodišnjeg koncerta zauzimaju vanvremenske kompozicije porodice Štraus. Najpoznatija, Na lepom plavom Dunavu, je naiščekivanija i smatra se nezvaničnom himnom Austrije. Pored glavnog muzičkog programa i dirigenata koji se već sada tradicionalno menjaju svake godine, savršena koreografija baletskih nacionalnih zvezda izvodi se u nekim od najpoznatijih arhitektonskih izdanja.

 

Program Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije svake godine se izvodi čak tri puta: pretpremijera je 30. decembra i posvećena je pripadnicima austrijske vojske; 31. decembra je posvećen samoj Novogodišnjoj večeri, dok je onaj svima znan 1. januara glavni Novogodišnji. Zanimljva činjenica govori o tome da su svi pripadnici orkestra Bečke državne opere u Austriji oslobođeni vojnog roka.

 

Takođe, karte za ovaj autentičan muzički spektakl spadaju među najskupljim u svetu, gde se kupuju godinu dana ranije, međutim, Bečka filharmonija raspisuje neku vrstu nagradne igre u kojoj izvučeni dobitnici stiču pravo da kupe karte. Cene se kreću između 20, pa sve do 19 hiljada evra! Za 700 dostupnih karata u prodaji, svake godine se prijavi oko 60.000 strastvenih ljubitelja klasične muzike.

Svima je poznat kraj koncerta, koji započinje Na lepom plavom Dunavu, a potom svima omiljeni Radecki marš (Radetzky March) u kojem učestvuje publika, odnosno, dirigent animira publiku koja svojim pljeskanjem određuje ritam kompozicije.

Završen je koncert, a aplauzi ne staju. Jer ovakav performans zaslužuje da mu se svake godine divimo, a u amanet ostavimo sećanja na tradiciju koja je apsolutno neverovatna i autentična.

Samo ova melodija u nastavku ume u momentu da nas razveseli:

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap