Književna boemija | Problem Spinoza | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Književna boemija | Problem Spinoza

| Sanjalica | 0 komentara
Književna boemija | Problem Spinoza

,,Da bi se neko istinski povezao sa nekim drugim, prvo se mora povezati sam sa sobom. Ako nismo u stanju da prigrlimo sopstvenu usamljenost, samo ćemo to drugo biće koristiti kao štit od izolovanosti.ʼʼ

 

Neke knjige neće nikad izaći iz mode. Čak iako spadaju u domen modernih klasika koji se prepričavaju sa jednakim uzbuđenjem i strašću. Tako je i slučaju fantastičnog dela pod nazivom “Problem Spinoza“, Jaloma Irvina, koje zapravo predstavlja treću u nizu knjigu nakon bestselera “Kad je Niče plakao“ i “Lečenje Šopenhauerom“.

“Problem Spinoza“ stavlja u centar zbivanja dve istorijske ličnosti koje se nikada nisu upoznale, a spojene su temama koje su im u manjoj ili većoj meri bliske. Baruh Spinoza i Alfred Rozenberg su povezani neobičnom misijom – željom da pokažu koliko su jedinstveni u ono u šta veruju, bez obzira na kritike i podsmevanja okoline. Jalom nas na inteligentan način prebacuje iz jedne istorijske sekvence u drugu, obraćajući pažnju na detalje, nijanse dijaloga, osećanja i potisnuta razmišljanja. Zlatno doba Amsterdama i nacistička Nemačka su definitivno dva suprotna vremenska perioda koja su obojena jednom politikom, jednom nacijom i percepcijom koja je bila stroga i disciplinovana.

 

,,Kada osobu koja poseduje retke talente terate da radi posao koji je tek koristan, to je kao da skupocenu i delikatno ukrašenu vazu koristite kao kuhinjski lonac.ʼʼ

 

Knjiga je do te mere kvalitetno napisana, da ćete zaista dublje shvatiti motive glavnih junaka, njihove najskrivenije strahove, kao i ubeđenja po kojima ih svet pamti. Vredna vašeg vremena i energije, ovo je roman koji je preporučljiv svim generacijama.

Kao što je već poznato, Irvin je jedan od najpriznatijih i najcenjenijih živih psihoterapeuta, a kao počasni profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford predstavlja zvezdu vodilju mnogim studentima, tako i profesionalcima. Kako sam kaže, u adolescentskom dobu je razvio ideju koje se drži do dana-današnjeg, a to je – pisanje romana smatra nešto najbolje što osoba može da radi u životu. Tokom svoje bogate karijere, imao je dva velika, paralelna interesovanja: grupnu i egzistencijalnu terapiju. Štaviše, svoja iskustva koja je obojio fikcijom je na fantastičan način prikazao u svom prvencu Kad je Niče plakao, a nadogradio u nastavku Lečenje Šopenhauerom.

 

Izvori fotografija: wikipedia.com, pixabay.com, kupindo.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap