Da li znate šta je prokletstvo Devete simfonije? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Da li znate šta je prokletstvo Devete simfonije?

| Sanjalica | 0 komentara
Da li znate šta je prokletstvo Devete simfonije?

,,Hiljade zvukova, buke i oluje se nalazilo u meni dok ih nisam iskomponovao na papiru.ʼʼ, Ludvig van Betoven

 

Da li ste sujeverni? Ako niste, da li ste barem jedanput uradili ili rekli nešto čisto da vas ne bi “poterala“ loša sreća? Glavno pitanje glasi: da li znate da i u muzici postoje sujeverja? Toliko da se i danas priča o njima.

Prokletstvo Devete simfonije je poznato u manjoj meri (ili pak skoro uopšte) velikom broju laika, ali ljubitelja klasične muzike. Štaviše, vrsni poznavaoci klasike nerado govore o ovom fenomenu. Međutim, smatramo da bi ga trebalo zapamtiti ili barem spomenuti kao deo opšte kulture. Tragedija Devete simfonije kao što sam naziv implicira govori o verovanju da ovo muzičko delo nosi nesreću, odnosno smrt svakom kompozitoru koji je kreira. Čak iako uspe da završi čuvenu “devetku“ i pre nego što finišira Desetu simfoniju – zadesiće ga loša sudbina. Žrtve ovog prokletstva su vama i nama i te kako poznati: Gustav Maler, Ludvig van Betoven, Franc Šubert, Antonjin Dvoržak, Alfred Šnitke i mnogi drugi. Sve je zapravo počelo od Gustava Malera, koji je znao da je vrsni Betoven nakon završetka svoje Devete simfonije preminuo. Želeo je na neki način da prevari sudbinu, pa se u tadašnjim kuloarima pričalo da je “pogrešno krstio“ svoje Deveto dete, odnosno, nije mu dodelio broj, već prost naziv – “Pesma Zemlje: simfonija za tenor, alt i orkestar.“ Međutim, nije mogao da izbegne već uveliko rasprostranjeno sujeverje.

Dmitri Šostakovič, maestralni umetnik, godinama unazad napaćen zbog sovjetskog režima, hteo je da proveri ovu pretpostavku, pa je (suprotno mišljenju mnogih njegovih pristalica) kreirao veličanstvenu kompoziciju, imenovao je svojom Devetom simfonijom, koja se zapravo na neki način “ruga“ celom tom uvreženom mišljenju o prokletstvu. I uspeo je! Nakon pobede nad sobom, “đavolskim poslovima“ i skeptičnim društvom, za života je napisao čak 15 simfonija! Pored njega, Mocart (41 simfonija) i Hajdn (104 simfonije) su muzikom trijumfovali nad lošom karmom.

Verovanje ili ne, dovoljno je znati da i velika imena u svetu muzike koji su nam u amanet ostavili neka od najlepših dela, nisu bila imuna na sujeverja. Kao i mi, bili su ljudi koji su živeli, radili ono što su voleli, darujući nam najbolji deo sebe. I hvala im na tome.

 

 

Izvori fotografija: wikipedia.com i pixabay.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap