Ljubav u Barseloni | Filmski maraton | Filmovi - Repertoar .rs
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ljubav u Barseloni | Filmski maraton

| Sanjalica | 0 komentara
Ljubav u Barseloni | Filmski maraton

“Pročitao sam i zapitao se kako da ga glumim, jer je tako pun klišea. Onda sam shvatio šta Alen želi, a to je da prvo pred nas poređa sve stereotipe – američke turistkinje, romantični grad i “latino zavodnika”. Drugo: hajde da sve to ismejemo. Treće, hajde da razorimo stereotipe i vidimo šta se krije iza njih, a to su ljudi koji dele iste strahove, potrebe, ciljeve, koje muče iste dileme i nesigurnosti…”

 

Zamislite tri različite žene, jednog muškarca i jedan od omiljenih gradova na svetu. Zamislite konfuzan svet emocija, lakrdija, razmišljanja i oprečnih osećanja. Zamislite kako je to sve Vudi Alen (Woody Allen) pametno spakovao u priču koja vam se na prvi pogled čini kao dečja “tra-la-la“ bajka, ali ako zagrebete ispod površine, shvatite da su je preživele ili trenutno preživljavaju mnoge devojke.

Ljubav u Barseloni (Vicky Cristina Barcelona) je savremeni klasik. Upravo tako. Smešten u strastvenu zemlju obeleženom flamenkom, pikantnim jelima i vrućim momcima, ovo je film u kojem ćete uživati, bez obzira u kojem dobu ga gledali. Istina, više ćete se saživeti sa pričom ukoliko ste stariji, ali to ne znači da nećete iz nje izvući brojne pouke.

Viki i Kristina su najbolje prijateljice, Amerikanke koje su potpune suprotnosti u svakom smislu. Jing i jang. Jedna je vrcava, nestašne energije željne avantura, dok je druga klasični štreber, posvećena svojoj karijeri i predstojećem braku sa čovekom kakvog bi svaka devojka poželela. U gradu umetnika, naleću na neverovatnog Hose Antonia (metaforički rečeno), koji ih odmah šarmira i poziva na zajedničko vreme u njegovoj vikendici van Barselone. Obe intrigirane i rezervisane ipak prihvataju ponudu. Kako obično biva, mic po mic, i Viki i Kristina bivaju očarane njegovom harizmom, prikrivenim šmekerlukom (ovo je legitiman naziv) i nesmetanom pažnjom. Obe se zaljubljuju i prave grešku.

Da priča dobija svoj vatreni zaplet (kako samo Vudi to ume da zabiberi), njima se pridružuje luda, vatrena Hoseova bivša žena, tek izašla iz psihijatrijske ustanove koja izgubljena u svojim mislima i umetničkim momentima predstavlja grižu savesti svakog muškarčevog postupka.

Priznajemo, bićete očarani svakom sekvencom filma ‘Ljubav u Barseloni’. Muzikom, scenama, dijalozima, predelima, zaključcima. Nije bez razloga Penelope Kruz (Penelope Cruz) dobila Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu, a da ne pričamo o brojnim nominacijama i nagradama u kategoriji najboljeg muzičkog filma i komedije. Pored Penelope, igraju i šarmantna Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), pravična Rebeka Hal (Rebecca Hall) i neodoljivi Havijer Bardem (Javier Bardem).

Sa zvezdom vodiljom i umetničkom crtom svih aktera ovog filma (uključujući i samog ekscentričnog Vudija) koja kaže da je život najveće umetničko delo, preporučujemo vam da ovom ostvarenju (ukoliko ga još niste pogledali) posvetite pažnju i shvatite zašto je i posle 11 godina toliko popularno. U međuvremenu, otkrijte neke od omiljenih scena iz trejlera u nastavku:

 

 

 

 

Izvori fotografija: wikipedia.com, imdb.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap