Zbog čega su književni terapeuti toliko popularni u svetu? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zbog čega su književni terapeuti toliko popularni u svetu?

| Sanjalica | 0 komentara
Zbog čega su književni terapeuti toliko popularni u svetu?

,,Samo saznanje da te na kraju dana čeka dobra knjiga čini dan veselijim.ʻʻ, Ketlin Noris

 

Kada nam je teško – posežemo za knjigom. Kada nam je sve potaman – posežemo za knjigom. Kada želimo baš sada, ovog trenutka da proputujemo svakim kutkom planete – posežemo za knjigom. Kada nam se čini da se svet oko nas (a i mi sa njim) raspada – opet nam je na dohvat ruke knjiga. Sve boli, strahove i strepnje uspešno mogu da reše stranice dobre i kvalitetne knjige.

Terapija kojoj malo ko može odoleti

Međutim, da li ste znali da je u svetu sve više popularno prisustvo biblioterapeuta ili književnih terapeuta? Oni su izvanredni stručnjaci za knjige u svakom smislu. Kada “potonete sa raspoloženjem“ ili prosto izgubite želju za čitanjem, tada biblioterapeuti stupaju na scenu. Oni umeju da isprate vaše trenutno raspoloženje i izaberu knjigu shodno vašim aspiracijama. Kada ste u periodu života u kojem od obaveza ne stižete da pročitate omiljeno štivo, upravo vam biblioterapeuti mogu olakšati ovaj momenat.

Književna terapija je zaista zaživela u severnoj Evopi, tačnije u britanskoj prestonici koja je prepoznatljiva po stresnoj svakodnevici, visokim troškovima života, gužvi u saobraćaju i geografski udaljenim lokacijama koje mogu uticati na mentalno i emotivno stanje stanovništva. Svesni smo koliko je za prosečnu, standardnu terapiju neophodno novca i energije. Međutim, biblioterapeuti će vam shodno njihovom iskustvu pripisati adekvatno štivo, a ceo proces ovakve vrste terapije je prilagođen svim osobama između 18 i 45 godina, koje prolaze kroz ozbiljne i nimalo jednostavne životne promene. Nastala je još u antičkoj Grčkoj, a naglo je postala popularna tokom ratnog perioda u 20. veku kada su svi učesnici u istima proživeli stresne, teške situacije i traume.

Koje štivo vas opušta?

Kao i za svaki oblik terapije i za ovaj je neophodno da se pre samog početka upoznate sa osobom preko puta i kroz (na prvi pogled) jednostavne upitnike odgovorite na kratka pitanja. Na osnovu njih i razgovora sa izabranim biblioterapeutom dobijate spisak knjiga koje će vam biti sjajno društvo u teškim trenucima. Povezano sa ovom temom, samo da vas podsetimo da čitanje kao aktivnost sa sobom nosi niz prednosti, između ostalog, pruža osećaj opuštenosti, mira i relaksiranosti. Ona vas najbolje razume kada ste usamljeni ili tužni, ona vam je najbolji prijatelj onda kada vam je potrebna samo tišina. Ne libite se da i kroz svoju, ličnu biblioterapiju pronađete stranice zbog kojih ćete osećati dobro i srećno.

 

Koje štivo vam pruža utehu i radost onda kada to niko ne može? Pišite nam u komentarima.

 

Izvori fotografija: www.pixabay.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap