Veliki u svom postojanju: Jedan je Haruki Murakami | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Veliki u svom postojanju: Jedan je Haruki Murakami

| Sanjalica | 0 komentara
Veliki u svom postojanju: Jedan je Haruki Murakami

Ali, ko može da kaže šta je najbolje? Zato treba da zgrabite bilo koju priliku za sreću, gde god je pronađete i ne brinete o drugim ljudima previše. Moje iskustvo mi govori da ne dobijamo više od dve ili tri takve šanse u životu, a ako ih propustimo, žalićemo do kraja života.“ (Norveška šuma)

 

Retki su oni koji će nas (barem u današnjim turbulentnim vremenima) uzdrmati od glave do pete i podsetiti na lepotu života. Pogotovo ako govorimo o književnosti. Knjige su oduvek bile naša potpora, tihi oslonac u glasnim teškoćama i prijatelji za sva vremena, zar ne? Kako se ista ta vremena menjaju, tako se menjaju i naše preferencije u čitanju. Haruki Murakami je najpoznatiji i čini nam se najvoljeniji japanski pisac, a jedan od najtraženijih na kugli zemaljskoj. Ako nas pitate zbog čega – tačan odgovor zapravo ne postoji.

 

Zašto baš Murakami?

 

Haruki Murakami je bez sumnje planetarna književna zvezda. Baš tako. Osvojio nas je svojim romanima, a da zapravo nismo sigurni tačno zbog čega. Autor ovog teksta je sasvim slučajno uplovio u njegov svet magijskog realizma i ostao začuđen, potom oduševljen i na kraju zanesen njegovim neverovatnim talentom. Celokupno Murakamijevo stvaralaštvo je neopisivo, a isto tako strukturno kompleksno i neobično. Način i stil pisanja su specifični, a teme njegovih romana često osporavane, ali definitivno popularne i u većem broju zemalja potpuni tabu. „Norveška šuma“ je na našim prostorima izazvala pravi bum, a nakon čitanja ovog štiva rekli biste svašta o njemu, ali niste sigurni šta tačno.

 

„Uvek sam bio gladan ljubavi. Samo jednom sam hteo da znam kako je osetiti to – biti hranjen s toliko ljubavi da ne bih mogao podneti više. Samo jednom.“ (Norveška šuma)

 

Murakami kao i svaki drugi pisac ima svoje male dnevne rituale po kojima je postao i ostao prepoznatljiv, ali doza skromnosti, perfekcionizma i britke inteligencije su nešto što ga umnogome opisuje. Njegove knjige nisu za svakoga i za bilo koje vreme, one se guštaju polako i sa velikom dozom uživanja. Nekoliko puta mu je Nobelova nagrada za književnost izbegla iz ruku, ali to ne znači da bez nje on nije veliki. Veliki u svom stvaralaštvu, stavovima i uticaju koji ostavlja na čitaoce. Sa romanom „Kafka na obali mora“, priči koja u epicentar stavlja dve neobične i čudnim okolnostima povezane ličnosti nas je u potpunosti osvojio, a od srca vam preporučujemo i ostale, podjednako sjajne romane: „1Q84“, „Južno od granice, zapadno od sunca“, „Kad padne noć“ i ostale.

Šta je vas privuklo Murakamijevim knjigama? Zbog čega je njegov stil toliko autentičan? Pišite na u komentarima ispod.

 

Izvori fotografija:

www.profimedia.com

www.wikipedia.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap