Književna boemija | Moja baka vam se izvinjava | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Književna boemija | Moja baka vam se izvinjava

| Sanjalica | 0 komentara
Književna boemija | Moja baka vam se izvinjava

,,Jer svaki sedmogodišnjak zaslužuje superheroje. A onome ko tako ne misli fali neka daska u glavi.ʼʼ

 

Ah, taj Fredrik Bakman. Kad mislite da ne može više da vas oduševi, on to ipak ponovo uradi. Uspeva u tome da iz vas probudi sve ono najbolje, a u istom momentu rasplače i nasmeje do suza. Naravno – suza radosnica. ‘Moja baka vam se izvinjava’ je sve ono što vam je potrebno kada želite da odlutate. Bilo da je to u izmišljeni svet u kojem nema ružnog kraja, bilo da je to vaše srećno mesto koje podrazumeva dobru knjigu, tišinu i omiljeni napitak.

Elsa je sedmogodišnja devojčica. Iskonska zaljubljenica u kompletan serijal knjiga Hari Poter. Pametnica koja ima samo jednog superheroja – svoju baku. I čini se da je pisac ovog već sada bestselera izostavio da spomene Bakino ime, valjda sa jednim ciljem – da svako u njoj prepozna nekog svog idola, bez obzira da li je to baka, deka, mama, tata, brat ili sestra. Naviknuti na Bakmanov stil pisanja, otkrili smo da ova sedamdesetsedmogodišnja Baka ima nezgodan karakter, neobične, smešne, ali mudre savete kao i ono karakteristično za svaku Baku – voli svoju unuku najviše na svetu. Zato, kada Elsina baka umre, za sobom ostavlja niz pisama kroz koja se svakom pojedinačno izvinjava; iza tih praštanja skrivene su tople i tužne priče koje će vas naterati da se zapitate zbog koga i čega živite.

 

“Za viteza Elsu. Izvini što moram da umrem. Izvini što sam umrla. Izvini što sam te ostavila i izvini zbog prokletog kancera. Volim te u deset hiljada bajkovitih beskraja. Volim te. Dođavola, koliko te samo volim!!!“

 

Vukosrce, Oštrodlak, Sedam kraljevina, Brit-Mari su samo neki od likova koji ovu priču čine jednom od najlepših u svetu savremenih klasika. Interpretirana kroz jezik oštroumne i prilično samosvesne devojčice, čitaoci će je na prvo čitanje odmah zavoleti. Bez obzira na godine i stanje uma. Zbog toga Fredrik Bakman s pravom zaslužuje mesto najboljeg. Na tanan i divan način opisuje svakodnevicu običnih ljudi, njihove strahove i herojska dela. Sa svakim likom smo se na ovaj ili onaj način poistovetili, a dovoljno je reći da je njegov prvi roman Čovek po imenu Uve preveden na četrdeset jezika i prodat u više od 4 miliona primeraka.

 

 

 

 

 

Više detalja o ovoj knjizi možete pronaći na zvaničnom sajtu izdavačke kuće Laguna, a ukoliko još niste pročitali priču o omiljenim namćorima Uveu i Brit-Mari, toplo vam preporučujemo da to uradite što pre. Jer je Bakman čarobnjak lepih reči.

 

 

Izvori fotografija: www.laguna.rs i www.goodreads.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap