Da li znate ko je bila prva žena romanopisac u Srbiji? | Repertoar
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Da li znate ko je bila prva žena romanopisac u Srbiji?

| Sanjalica | 0 komentara
Da li znate ko je bila prva žena romanopisac u Srbiji?

Koliko često umemo da budemo nesvesni sopstvenog znanja i posedovanja kapaciteta za učenjem, u prilog govori činjenica da su našu istoriju zadužile velike žene. Žene koje su na jedan stihijski i antologijski način uspele da promene i kreiraju budućnost u kojoj sada živimo. Među njima je i Draginja Draga Gavrilović, prva žena romanopisac u Srbiji.

Žena koju je teško zaboraviti

Kao što smo imali prilike da čujemo o mnogim drugim heroinama, tako se za Dragu ispevaju samo najlepši epiteti. Ova žena je bila kamen temeljac svega onog što podvodimo pod pravima žena u modernom dobu. Uspela je da se izbori za svaki ženski glas koji se, između ostalog, najviše čuo kroz njena pisana dela. Rođena je u Srpskoj Crnji, a ukoliko ste imali prilike da posetite ove mesto u Banatu, blizu Rumunije, sigurno ste bili upućeni u to koliko se meštani ponose Dragom i njenim zalaganjem. Rođena je u izuzetno obrazovanoj porodici koja je smatrala da će isto to obrazovanje promeniti svet na bolje. Pored maternjeg, Draga je odlično znala nemački i mađarski jezik, sa obaveznom muzičkom edukacijom.

 

„Pravo obrazovanje znači podsticanje sposobnosti da se bude zainteresovan za nešto.“, Sumio Iljima

 

Ono što je specifično baš za nju jeste da je Draga Gavrilović bila pripadnica prve generacije devojaka koje su stekle pravo da se redovno školuju i nakon osnovne škole. Nakon toga, njen put je bio popločan zvezdama. Godina 1884. bila je ključna za njenu profesionalnu orijentaciju. Tad objavljuje prozu pod imenom „Iz učiteljskog života“, a često je svoje radove objavljivala pod pseudonimom i potpisivala se kao „jedna narodna učiteljica“. Pet godina kasnije objavljuje „Devojački roman“ koji joj omogućava mesto prve žene romanopisca u Srbiji.

Prva žena romanopisac u Srbiji

Prateći njen rad i životno zalaganje najčešće je pisala o položaju žena, njihovom životu, a u centar dešavanja svojih romana i pesama stavljala je glumice, domaćice, književnice, učiteljice ili starije neudate žene. Bila je i ostala glas razuma, revolucionarka i neko ko je zaista razumeo i podržavao tuđe snove i nade.

Kao što je jednom prilikom Abraham Maslov izjavio: „Ili ćeš koračati napred u razvoj, ili ćeš koračati nazad u sigurnost.“ je ne samo opšteprihvaćena fraza, već činjenica koja nas tera na razmišljanje o sopstvenoj vrednosti i željom za radom na sebi. Obrazovanje je bilo i uvek će biti kamen temeljac svakog društva u kojem pojedinci u amanet narednim generacijama ostavljaju nešto za šta se vredi boriti. A Draga Gavrilović je definitivno bila jedna od njih.

 

Da li ste čuli još neku zanimljivost o ovoj čuvenoj Srpkinji?

 

Izvori fotografija:

www.wikipedia.com

www.politika.rs

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2019-2024 | Repertoar RS BlogSitemap